Meglepő fordulat – újra elkezdtek cégeket alapítani a magyarok

Több éves csökkenő tendencia fordult most meg azzal, hogy az új cégek száma 5,9 százalékkal növekedett az első hat hónapban Magyarországon a tavalyi első fél évhez képest, viszont továbbra is csökken a működő cégek száma a megszűnések nagy száma miatt – közölte Bisnode Magyarország Kft. pénteken az MTI-vel.

A Bisnode elemzése szerint, bár az első fél éves javulás kétségkívül pozitív, mértéke mégis eltörpül a korábbi éveket jellemző visszaesésekhez képest. Emlékeztetnek arra, hogy míg 2010-ben rekordszámú, közel 50 ezer cég alakult, ezt 20 százalékos visszaesés követte 2011-ben, majd ezután folyamatosan csökkent a cégalapítások száma egészen a 2015-ös mélypontig, amikor mindössze 25 ezer új cég alakult.

Az első fél év végén több mint 522 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon, ami csaknem 40 ezerrel kevesebb a 2013-as csúcsnál, de még így is bőven meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét.

A nemzetközi cégminősítő megjegyezte, hogy lassul a cégszámok csökkenése, egyrészt a növekvő cégalapítások, másrészt az újonnan kezdeményezett megszüntetési eljárások visszaesése miatt. A cég szerint várhatóan ez a tendencia folytatódik az év második felében, illetve 2017-ben is, amelynek eredményeként a magyar gazdaságban több stabilabb vállalkozás lesz.

2016 első hat hónapjában alakult cégek közül a legtöbb a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységű, illetve építőipari társaságok közül került ki, miközben a legtöbb vállalkozás a nagy- és kiskereskedelem után ebben a két iparágban szűnt meg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »