Meglepő eredmények: csökkent a terrortámadások száma

KülföldVilág

2015-ben jelentősen csökkent a világban a terrortámadások száma – derül ki az amerikai külügyminisztérium jelentéséből. Azonban még így is több mint 28 ezer ember halt meg öngyilkos merényletekben, robbantásokban, lövöldözésekben, vagy egyéb terrortámadásban.

Irakban, Pakisztánban és Nigériában – mindhárom az öt legtöbbször támadott ország egyike – 13 százalékkal csökkent a terrorista merényletek száma 2014-hez képest. Az ötös csoport másik két országában, Indiában és Afganisztánban azonban nem változott jelentősen a helyzet: az öt országban összesen 11 ezer támadás történt, ezeknek fele afgán és indiai területen – írja a BBC.

Az ENSZ saját jelentésében arra figyelmeztet, hogy az Iszlám Állam jelenleg nemzetközi, polgári célpontokra fókuszál. A terrorszervezet az elmúlt fél évben 11 országban hajtott végre támadásokat – ebbe az adatba az elemzés készítői nem számították azokat az országokat, ahol az Iszlám Állam jelenleg is aktív: Szíriát, Irakot, Jement, Afganisztánt és Líbiát.

2015-ben 11774 alkalommal gyilkoltak világszerte különböző csoportok terroristái. Ezekben több mint 28300 ember halt meg, és közel 35300 ember sérült meg. A halálos áldozatok száma így 14 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A globális csökkenés ellenére azonban néhány országban növekedett a terrorista merényletek száma: Afganisztánban, Bangladesben, Egyiptomban, a Fülöp-szigeteken, Szíriában és Törökországban többen haltak meg 2015-ben terrortámadásokban, mint 2014-ben.

A külügyminisztérium szerint az adatok arra utalnak, hogy”„2015-ben a terrorista fenyegetések száma továbbra is gyorsan növekedett, miközben a támadások egyre nagyobb területre szóródtak szét.””

A szakemberek szerint a szélsőségesek kihasználják a frusztrációt azokban az országokban, ahol a „békésen és büntetlenül kifejthető véleményszabadságot korlátozzák.”

A terrorszervezetek közül a legnagyobb fenyegetést továbbra is az Iszlám Állam jelentette. A csoport Közel-Keletről, Afrikából, Ázsiából és Európából is vonzott új híveket. És bár az Iszlám Állam jelentős mértékben vesztett szíriai és iraki területeiből, 2015-ben sikerült új régiókat meghódítania Líbiában és Egyiptomban is.

A világot 2015-ben leginkább megrázó terrortámadás is az Iszlám Állam nevéhez fűződik: november 13-án Párizsban több helyszínen egyetlen éjszaka alatt 130 embert gyilkoltak meg a dzsihádisták. Ősszel különösen aktív volt a szervezet: két hónap leforgása alatt hat országban összesen 525 embert öltek meg. – többek között ekkor robbantották fel a Sínai-félsziget felett azt az orosz utasszállítót, amin 224 ember utazott.

A jelentés szerint a terrorizmus legnagyobb pénzügyi támogatója a múlt évben Irán volt: a szíriai és iraki konfliktusban is részt vett, valamint Bahreinben a síita ellenzék erőszakos támadásaiba is belekeveredett. Bahrein azzal vádolta Iránt, hogy fegyverekkel támogatja a síita milíciát, és hogy ők álltak több, a biztonsági erőkkel szemben elkövetett bombatámadás mögött. Irán tagadta a vádakat.

View the full image Forrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »