Meglepő döntést hozott a szír ellenzék

Meglepő döntést hozott a szír ellenzék

Feloszlatta emigráns kormányát a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet kedden.

A lépés mögött megfigyelők szerint a szervezet két legfőbb támogatója, Katar és Szaúd-Arábia nézeteltérései állnak. Egyes értesülések szerint Szaúd-Arábia erőszakolta ki a kormány lemondatását, mégpedig azért, mert annak vezetője kapcsolatokat ápolt a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezettel.

A szervezet közleménye szerint 30 napon belül választanak új kormányt, céljuk, hogy az minél hamarabb Szíria területén belül is működni tudjon.

Hírdetés

Az SZNK-t az Egyesült Államok és számos más nyugati ország a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló szíriai ellenzék első számú képviselőjének tartja. Ugyanakkor a javarészt Törökország területén működő szervezetnek gyakorlatilag semmiféle befolyása nincs a Szíriában harcoló fegyveres csoportok felett, és három évvel a konfliktus kirobbanása után sem sikerült megvetnie a lábát az országon belül.

Tovább nehezíti az SZNK dolgát, hogy a szíriai kormányerők az utóbbi hónapokban jelentős harci sikereket értek el, miközben a lázadók egymással is szembefordultak, és látszólag a legradikálisabb csoport, az Iszlám Állam (korábbi nevén Iraki és Levantei Iszlám Állam) kerekedett felül a többieken.

Az SZNK két héttel ezelőtt választott új vezetőt Hádi el-Bahra személyében, akit szoros szálak fűznek Szaúd-Arábiához. Ő Ahmad el-Dzsarbát váltotta, akinek azt rótták fel, hogy nem sikerült egyesítenie a szíriai ellenzék erőit, és kivívni a nyugati államok jelentős katonai segítségét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »