Megkímélt hadroszauruszt találtak Kínában

A nyolcméteres állat csontjainak 90 százaléka megmaradt.

Egy ritka jó állapotban megmaradt, 80 millió évvel ezelőtt élt hadroszauruszfosszíliát tárták fel régészek az észak-kínai Belső-Mongólia területén.

A felnőtt kacsacsőrű dinoszaurusz háromszáz megkövesedett csontját sikerült épségben a felszínre hozniuk a szakembereknek – számolt be a helyi média szerdán.

A hatalmas állat ősmaradványainak rekonstruálásához csontjainak 90 százaléka áll rendelkezésre, köztük a feje, a nyakcsigolyák, a végtagok és a teljes farokcsont. A csontok, illetve csontdarabok együttes súlya egy tonna körül van.

A kutatók a Hszinhua hírügynökségnek elmondták, a hadroszaurusz váza körülbelül 8 méter hosszú, 1 méter széles és 5 méter magas.

A lelet első darabjaira 4 éve leltek a régió északnyugati részén, Urad Back Banner településen és rá egy évre láttak hozzá a feltáráshoz. Csengkuan városban idén májusban kezdték meg felépítését, amivel várhatóan októberre végeznek. Tíz munkás dolgozik rajta.

Az elmúlt két évtizedben nem találtak hasonlóan jó állapotban megmaradt dinoszauruszfosszíliát a belső-mongol területeken, ahol egyébként nem ritkák a dínóleletek.

A szakértők szerint a különleges példány tanulmányozása során újabb fontos adalékokhoz jutnak majd a térségben élt hadroszauruszok evolúcióját tanulmányozók.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Pofadaganat nyomát fedezték fel az erdélyi dinónKét új dinoszaurusz fajt fedeztek felÚj dinoszauruszfaj segít megérteni a T. rex életétRovatok: TudományTelepülés: KínaCímkék: tudomány, kutatás, paleontológia, dinoszaurusz, lelet, hadroszaurusz, Kína, Belső-MongóliaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »