Megkezdték az idomeni migráns bűntanya felszámolását a görög hatóságok

Kedd hajnalban megkezdték a macedón-görög határon fekvő ideiglenes menekülttábor felszámolását. A görög hatóságok szerint Idomeni mellőtól közel 8400 embert kell elszállítani az ország más részein fekvő táborokba, ez akár tíz napig is eltarthat.

Magyar Menedék - Badiny

A helyszínen lévő tudósítók szerint hatalmas a tábor környékén a rendőri készültség. Korábban a menekültüggyel foglalkozó válságstáb szóvivője közölte, hogy bár jelentős erőket vezényelnek készenléti rendőrség soraiból az evakuáláshoz, erőszakot nem fognak alkalmazni.

A kétszáz lakosú Idomeni mellett február végére duzzadt fel a tömeg, miután Macedónia kerítést épített, és határait lezárta. A szántóföldön mintegy 15 ezer migráns rekedt, a tömeg többször megpróbálta áttörni a a határkerítést, a kísérleteket a macedón rendőrség könnygázzal, gumilövedékekkel és villanógránátokkal akadályozta meg.

A tömeg hetek óta blokád tartja az Görögországot Macedóniával összekötő vasúti átkelőt, ami a fuvarozók szakszervezete szerint a kiesett szállítmányok miatt kár elérheti a hatmillió eurót.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »