Megkezdte működését a felvidéki Esterházy Akadémia

Ünnepélyesen megnyitották pénteken kora este, és ezzel hivatalosan is megkezdte működését az Esterházy Akadémia. A közélet iránt érdeklődő fiatal felvidéki magyar értelmiség képzésére szolgáló szellemi műhelyként létrehozott intézmény megnyitóját az akadémia központjában, a felvidéki Martos (Martovce) településen tartották.

A megnyitón több anyaországi és felvidéki magyar politikus mellett neves közéleti személyiségek s különböző civil szervezetek képviselői is részt vettek, és a rendezvényt jelenlétével megtisztelte Esterházy-Malfatti Alice, a mártír gróf Esterházy János lánya is.

“Sokan reméljük és hisszük, hogy Esterházy János elvett életével együtt a felvidéki magyar közösség nem veszítette el szellemiségét. Sokan vannak és lesznek is, akik ezen az úton fogják vezetni és erősíteni a magyar közösséget. Ennek az intézménynek az életre hívásával is ebbe az irányba lépünk előre” – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a megnyitón mondott beszédében. Rámutatott: az intézmény, amely a felvidéki magyar közéleti szereplők utánpótlásáról hivatott gondoskodni, ennek a feladatnak eleget téve a közös, Kárpát-medencei magyar jövőért tesz majd, s ezenfelül szükségességét történelmi előzmények is indokolják.

“Itt, most, Martoson a kommunista ideológia okozta és azóta vadliberalizmussal fertőzött sebek gyógyítására tesz kísérletet a nemzet. Arra, hogy kiművelt, elkötelezett vezetőket képezzen a felvidéki magyar jövőnek” – hangsúlyozta Szilágyi Péter.

“Régi álmot sikerült megvalósítani ennek a tehetséggondozással és közéleti képzéssel foglalkozó szellemi műhelynek a létrehozásával” – mondta az MTI-nek Gubík László, az Esterházy Akadémia alapító-igazgatója. Elmondta: a hiánypótló intézményt a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak a 60 millió forintos támogatásából sikerült létrehozni, működtetője a Marthos Polgári Társulás lesz. Kifejtette: az akadémia első évada 20 hallgatóval indul, a kétéves képzés résztvevői először egy széles körű témahalmazt felölelő előadássorozaton, valamint a közéleti szerephez nélkülözhetetlen feladatokra felkészítő tréningeken vesznek majd részt. Ezt követően a hallgatók részesei lesznek egy személyre szabott mentorprogramnak is, melynek az lesz a feladata, hogy a résztvevők az általuk választott szakiránynak megfelelő egyéni képzést kaphassanak.

Az Esterházy János nevét viselő intézmény megnyitóján szoborral is emléket állítottak a névadó mártír grófnak. A mellszobrot, amelyet az Országgyűlés adományozott az akadémiának, Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, illetve Peczár Károly, az Esterházy János Polgári Társulás elnöke leplezte le.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »