Megkezdődött Fallúdzsa ostroma – a Barbár Állam irtja a menekülő civileket

Megkezdődött Fallúdzsa ostroma – a Barbár Állam irtja a menekülő civileket

Élő pajzsként használhatja a terrorkalifátus azt az ötvenezer helyi lakost, aki Fallúdzsában rekedt az ostrom idején. A dzsihadisták egyre kegyetlenebbül bánnak a civilekkel: megölik azokat, akik menekülni próbálnak a városból.

Megkezdték az Iszlám Állam (IÁ) kezén lévő nyugat-iraki Fallúdzsa városának végső ostromát – jelentették be a hadműveletet vezető parancsnokok. Az iraki biztonsági erők és a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet múlt hétfőn indított hadjáratot Fallúdzsa visszafoglalására. Az eltelt néhány napban a város körül fekvő több falut és Fallúdzsa több külvárosát is sikerült visszavenniük a szélsőségesektől.

Hétfőn a katonák három irányból léptek a város területére: a település déli részén fekvő Najmíja körzetben robbanásokat és fegyverropogást lehetett hallani.

Ezt követően a kormányerők arra kérték a fallúdzsaiakat, hogy aki nem tud elmenekülni, tűzzön ki fehér zászlót oda, ahol meghúzta magát. Mégsem jelentek meg a fehér zászlók a városban, sőt akiknek sikerült elhagyniuk Fallúdzsát, azt mondták, hogy többen éhen haltak.

Inkább öngyilkosok lesznek a gyerekeikkel együtt

Ennél is tragikusabban alakult azoknak a nőknek a sorsa, akiket a dzsihadisták szombaton hurcoltak el egy videó miatt. A hétvégén ugyanis felkerült az internetre egy felvétel, amelyen egy csadorba öltözött nő kéri a kormányhadsereg segítségét, hogy szabadítsák fel a várost.

A Facebookon közzétett felvételen – amelyet néhány óra alatt negyedmillióan néztek meg – a nő jelezte: a városban az emberek a gyerekeikkel inkább öngyilkosok lesznek, a folyóba vetik magukat. Az orosz Sputnik News szerint a videó kikerülése után a dzsihadisták betörtek azokba a házakba, amelyeknek lakóiról azt sejtették, hogy közük lehet a produkcióhoz. Több mint száz nőt raboltak így el a város északi részéről, akiknek a holléte azóta ismeretlen.

Hosszú, szívós munka lesz a város visszafoglalása

Fallúdzsa visszavétele azonban korántsem lesz egyszerű feladat az iraki hadsereg számára. Ugyan az Al Masdar News szerint a kormányerőknek sikerült áttörniük az IÁ védelmi vonalait Najmijánál, kiindulva abból, hogy Ramádí elfoglalása is hosszabb időt vett igénybe, akár hetekig is eltarthat a város megtisztítása a terroristáktól. Így megismétlődhet a 2004-es forgatókönyv, amikor az amerikaiaknak utcáról utcára kellett elfoglalniuk a várost a felkelőktől.

Nehéz lesz megóvni a civiliket

Az orosz Russia Today szerint a dzsihadisták jelenleg úgy próbálják lassítani az iraki erők előrenyomulását, hogy élő pajzsként használják maguk előtt a lakosságot, továbbá kivégzik azokat, akik elmenekülnének vagy megadnák magukat. Ezért a biztonsági erők speciális tervet készítettek, amellyel elkerülhetők a szükségtelen polgári veszteségek.

Ahmad Dzsamal, az iraki külügyminisztérium szóvivője a tévétársaságnak elmondta: jelenleg az IÁ fegyveresei jelentik a legnagyobb veszélyt a polgári lakosságra. Emlékeztetett: a szélsőségesek Fallúdzsában már számos tömeggyilkosságot és emberiesség elleni bűncselekményt hajtottak végre.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »