Megkezdődött az el nem kötelezett országok találkozója

Megkezdődött az el nem kötelezett országok találkozója

Megkezdődött Venezuelában az el nem kötelezett országok találkozója. Az összejövetelre árnyékot vet a dél-amerikai állam súlyos gazdasági válsága, amely miatt egyre gyakoribbak a tömegtüntetések.

A szövetséget a hatvanas években alapították azok az államok, amelyek sem az Egyesült Államok, sem a Szovjetunió szövetségi rendszerébe nem akartak belépni.

A szervezet ma már százhúsz országból áll – tagja például számos volt szocialista ország. Szerintük a cél most is a függetlenség megőrzése. „Meg kell védenünk a szervezetünk egységét. Az el nem kötelezetteknek hatalmas történelmi jelentőségük és súlyuk van. Meg kell védenünk a függetlenségünket, a szuverenitásunkat és az önrendelkezésünket” – mondta a kubai külügyér.

Hivatalos közlések szerint az eseményen több mint száz ország vesz részt, köztük olyan közép- és nagyhatalmak, mint India és Irán.

A találkozót beárnyékolja, hogy Venezuelát évtizedek óta nem látott gazdasági válság sújtja az alacsony olajár miatt. A boltokban súlyos áruhiány van, sokaknak a napi élelem beszerzése is komoly gondot jelent.

Elemzők szerint a venezuelai elnök arra használja majd fel a találkozót, hogy újabb kirohanásokat intézzen az Egyesült Államok ellen, amely szerinte megpróbálja megbuktatni.

„Köszöntöm százöt ország már itt lévő delegációit. Ők a gringók nyomása, a jobboldali lobbi és a fenyegetések ellenére eljöttek. Nem tudnak minket visszatartani!” – fogalmazott Nicolás Maduro államfő.

Szeptember elején több százezren követelték a venezuelai fővárosban, Caracasban Maduro távozását. Az ellenzék azt reméli, hogy aláírásgyűjtéssel, törvényes módon akár még idén meg tudja buktatni az elnököt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »