Megkétszerezett bírságok az építkezési kihágásokért

Megkétszerezett bírságok az építkezési kihágásokért

Kétszeres bírságot kell fizetniük ezentúl azoknak a magánszemélyeknek és építkezési cégeknek, amelyek engedély vagy szakértő által ellenőrzött terv nélkül módosítanak, illetve bontanak le ingatlanokat, épületrészeket. 

epitkezes cserehat AB]-1_b

A múlt heti döntés alapján így az eddig 10–20 ezer lejes szankció helyett immár 20–40 ezer lejes bírságot rónak ki az illetékes hatóságok. Ez az első szakasza annak az intézkedéscsomagnak, amelynek keretében a kabinet az építkezési engedélyekre és városrendezési tervekre vonatkozó jogszabályt szigorítja – a június végén bemutatott tervezet szerint a kihágásokért akár ötvenszer nagyobb bírságot is ki lehet majd róni nemcsak az építtetőre, hanem a polgármesteri hivatalokra is. Amint arról a Krónika is beszámolt: a kormány azért látja szükségét a törvénymódosításnak, mert a vonatkozó előírások szinte alig vagy nem változtak az elmúlt 25 évben.

A Profit.ro hírportál beszámolója szerint a bírságok megkétszerezését előíró tervezetet múlt héten fogadta el a parlament. Az előírás szerint így komoly szankció jár minden olyan építkezési munkálatért, amelyet nem létező vagy hiányos, illetve nem engedélyezett terv alapján végeztek el. A bírság kirovása után a projekt tervezőjének saját költségén új műszaki tervet kell készítenie, illetve ki kell egészítenie a meglévőt a hatályos előírások alapján, ezt pedig szakértővel kell engedélyeztetni. Megkétszereződött egy másik típusú bírság is, amelyet abban az esetben rónak ki, ha a kivitelező megakadályozza, hogy az illetékes hatóságok különféle ellenőrzést végezzenek az építőtelepen. Az előírásokat áthágóknak eddig 5000 és 10 ezer lej közötti bírságot kellett fizetniük, ez mostantól 10–20 ezer lej.

Amint arról néhány hete beszámoltunk, a kormány hosszú távú elképzelése szerint az építkezési engedélyekre vonatkozó, immár 1991 óta szinte változatlan formában hatályban lévő törvényt módosítanák. A tervezetről ugyancsak a Profit.ro hírportál számolt be, eszerint például amennyiben a terület- és városrendezéshez szükséges iratcsomót a jogszabályban nem feltüntetett tisztségű személy engedélyezi, a mostani 1000–9000 lejhez képest 10–25 ezer lejes bírság róható ki.

Ötvenezer lejes büntetést kell fizetni, ha az önkormányzat hibás adatokat tartalmazó dokumentációt engedélyez, a bírság jelenleg 1000 és 9000 lej között változik. Ha a polgármesteri hivatal engedély nélkül felépített ingatlanok közművesítését hagyja jóvá, 10 és 50 ezer lej közötti büntetést kell fizetnie, míg abban az esetben, ha a kivitelezést nem fejezik be a megadott határidőig, 10 és 100 ezer lej közötti bírságot rónak ki a mostani 3–10 ezer lejhez képest. Ezenkívül megkétszereznék a most 1000 lejes bírságot, amit akkor rónak ki, ha a beruházó nem közli időben az építkezés elkezdésének dátumát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »