Megkapta az első engedélyt a bukaresti óriásmecset

A bukaresti I. kerületi polgármesteri hivatal kibocsátotta a településrendezési engedélyt a román fővárosban tervezett óriásmecset megépítésére – közölte csütörtökön az önkormányzat.

Az engedélyt a hét elején adta ki az önkormányzat, miután a romániai muzulmán egyház képviselői január végén nyújtották be kérelmüket. Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy az engedélyeztetési folyamatban ez volt az első lépés.

Közleményükben kifejtették, a bukaresti főpolgármesteri hivatal főépítészének is engedélyt kell még kibocsátania, aki javaslatot tesz az úgynevezett zonális városrendezési terv módosítására, amit a bukaresti fővárosi önkormányzatnak kell elfogadnia. „Az építtető ezt követően kérheti a kerületi polgármesteri hivataltól az építkezési engedély kibocsátását” – idézte az MTI a dokumentumot.

A Victor Ponta vezette kormány tavaly nyáron 49 évre ingyenesen a muzulmán felekezet használatába adott egy 11 ezer négyzetméteres telket a román főváros északi részén, hogy azon a felekezet közhasznú épületeket – egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot – építsen. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki.

A mecset erősen megosztja a román társadalmat, tüntetést is szerveztek a projekt ellen. Traian Băsescu volt államfő biztonsági kockázatnak nevezte, hogy a román főváros készül befogadni Európa egyik legnagyobb muzulmán központját. A Băsescu által vezetett Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnöke, Eugen Tomac csütörtökön bejelentette, hogy bíróságon fogja kérni a településrendezési engedély érvénytelenítését.

Március végén a román elnöki hivatal közölte, nem ellenzi az óriásmecset megépítését, csak az időpontot tartja alkalmatlannak a „terrorizmus és bevándorlás” miatt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »