Megjött Ryan Gosling, elfogytak a magyar szakemberek

Megjött Ryan Gosling, elfogytak a magyar szakemberek

Egész családját magával hozta a világsztár, azonban a forgatás sok gondot okoz a magyar filmeseknek.

Szakemberhiány lépett fel a filmiparban itthon – írta szerdán a Népszabadság. A cikkből kiderül, hazánkban az infrastruktúra kész a nemzetközi produkciók fogadására – felépültek a hatalmas filmstúdiók –, ám a magyar szakembergárda létszáma nem nőtt. Így a Magyarországon forgatott külföldi filmek miatt a magyar alkotások nem tudnak idejében elindulni.

A hazánkba érkező nagy nemzetközi produkciók ugyanis elszipkázzák a magyar filmeseket. A jóval nagyobb költségvetésből készülő filmek leigazolják a szakma krémjét, így a magyar filmre maradnak a másod- és harmadvonalbeli szakemberek, akik irreálisan magas áron dolgoznak. A gyártócégek kényszerhelyzetben vannak: stáb nélkül nem tudják leforgatni a filmet, így jóval magasabb áron is szerződtetik a szakembereket. Ráadásul amíg egy magyar stáb átlagosan 30-50 emberből áll, egy külföldi produkció akár félezer embert is foglalkoztat.

A helyzet július elejétől tovább romolhat, mivel Magyarországra érkezik Ridley Scott gigaprodukciója, a Szárnyas fejvadász második része Harrison Ford és Ryan Gosling főszereplésével. A Népszabadság információi szerint a filmhez az itthon fellelhető összes technikai és emberi kapacitást lefoglalták a nyár végéig. Ez alatt az idő alatt az amerikai produkció az etyeki Korda Stúdió és a rákospalotai Origo Stúdió mindegyik műtermét bérli.

 

A szakemberhiány problémáját a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai képzési pályázattal igyekszik megoldani. A legjelentősebb hiányszakmák képzését az intézmény pénzzel támogatja. A kormány e célból, a filmtörvény módosításával hozta létre a mozgóképszakmai képzési hozzájárulást. A Magyarországon gyártott – magyar vagy külföldi – produkciók költései után félszázalékos adót kell fizetni, legfeljebb tizenötmillió forint értékben. Évente várhatóan 150-180 millió folyik be ebből a forrásból, amit a már működő filmes szakképzések támogatására fordítanak majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »