Megjött Budapestre az első új M3-as metrókocsi

Éjjel egy órakor begördült a Kőér utcai metrótelepre az első hófehér „giliszta”, a lengyeleknél rákerült graffitik már nincsenek rajta.

Szerda éjjel befutott a Kőér utcai telepre a legelső, Oroszországban felújított metrószerelvény – írja az Indóház Online vasúti szakportál.

Nappal még csak Párkányban lehetett fotózni, de a csúcsforgalom levonultával a CER 610 101-es pályaszámú Transmontanájának segítségével elindult Magyarország felé a 3-as metróvonal első új szerelvénye a 70-es vonalon. Az éjszakai menetre a csökkentett, legfeljebb negyven kilométer per órás vontatási sebesség miatt volt szükség, 23.30-as szobi indulás után éjjel egykor futott be Kőbánya-Kispestre a szállítmány.

A késői óra ellenére vagy tizenöt vasútbarát várta a vonatot, amelyet a Ferencvárosból érkezett 420-as Bobó tolt be a metró telephelyére, ahol aztán a BKV kismozdonya vette át. Értesülések szerint valahol Lengyelországban graffitisek kidekorálták a szerelvényt, ám Magyarországra már tisztán, csillogó-villogó állapotban érkezett.

Az oroszországi Metrovagonmas gyárából összesen 222 metrókocsi indul útnak Budapestre.

Teljes felújítás a vonalon

– Napokon belül aláírhatjuk a szerződést az M3-as metró felújításának tervezésére a közbeszerzési pályázaton közösen nyertes Főmterv Zrt.-vel és az Uvaterv Zrt.-vel – közölte lapunk kérdésére múlt csütörtökön Bolla Tibor, a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezérigazgatója. A kormányzati elképzelések szerint a 140 milliárd forintos beruházás jelentős részére uniós forrásokat fordítanak. Amennyiben az Európai Bizottság nem teljes egészében támogatná a metrófelújítást, a kormány döntése alapján a fennmaradó részt az állam pótolja. z elfogadott pontos ütemterv szerint az idén novemberben kezdődnének a tényleges munkálatok, amelynek során teljesen kicserélik a 3-as metró vonalán a síneket, felújítják a biztosítóberendezéseket és az irányító központokat, bővítik az állomásokat.

A kétmilliárd forintos munka során a Főmtervnek és az Uvatervnek a Közbeszerzési Értesítőben nemrég megjelent eredményhirdetés szerint a teljes kiviteli terveket három hónap alatt kell elkészíteniük. A BKV a 17,3 kilométeres vonal felújításán belül terveket vár a Deák téri összekötő vágány részleges, 19 metróállomás teljes felújítására Újpest központtól a Határ útig. Ugyancsak részleges felújítási terv készül a Kőbánya–Kispest felszíni állomásra, a Kőér utcai járműtelepre és a Szabó Ervin téri diszpécserház átalakítására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »