Megjött a királynő, a szépségkirálynő nélkül

Megjött a királynő, a szépségkirálynő nélkül

Ma délután 14,35-kor megkezdődnek az olimpiai játékok elsőszámú sportága, az atlétika küzdelmei. És mindjárt pályára, pontosabban dobókörbe lépnek azok a magyarok, akiknek a legjobbak az esélyeik arra, hogy érem közelébe kerüljenek.

Az atlétika első versenyszáma máris Kővágó Zoltáné délután fél háromtól, a diszkoszvetés selejtezőjében. Athén olimpiai ezüstérmese az örökös visszatérő, korábban egy motorbalesetben nyúzta szét a kezét, így újra rá kellett éreznie a diszkosz fogására, hol eltiltás miatt kellett kihagynia világversenyeket (éppen a londoni olimpia előtt doppingvétségnek ítélték, hogy nem találta meg az ellenőr). Kővágó idén megint jól versenyez, immár a szombathelyi dobóedzők tanácsaival. Az Eb-n bejutott a döntőbe (korábban voltak gondjai a selejtezővel) és hatodik lett, a Gyulai-emlékversenyen 67 méter fölé jutott. Ez szerencsés esetben a dobogóra is elég lesz, de előbb a döntőbe jutás a cél.

A selejtezőben nem szoktak gondjai lenni Márton Anitának, a súlylökés fedett pályás Európa-bajnokának, akit 15 óra után láthatunk. Évek óta nagyon megbízhatóan versenyez, a döntőkben is sorozatról sorozatra javít gyakran, és specialitása lett, hogy utolsóra hagyja a nagy dobást. Ennek köszönhetően, szabadtéri Eb-ezüstöt és –bronzot, fedett pályás vb-ezüstöt is szerzett. Centiméterről centiméterre közelít magyar rekordokkal a 20 méter felé, a célja a hat közé kerülés. A világranglista alapján a 4. helyig juthat majd, vetélytársai esetleges rontása esetén akár tovább is. De először a döntő legyen meg!

Ami a további napokat illeti, Baji Balázsnak is a döntő a célja, ez 110 méteres gátfutásban hatalmas bravúr lesz – de sikerülhet. Ő is a legjobbkor tud a legjobban versenyezni, így néhány hete Eb-ezüstöt nyert. Eggyel növeli az esélyeit, hogy az orosz atléták kizárása miatt nem indulhat a világbajnok Subenkov.

A formáját nyáron kereső Pars Krisztián címvédésre helyett a döntőbe jutás a célja egyelőre. Szeretne 76-78 méterig javulni a játékokon; a favorit lengyel Fajdek alighanem méterekkel győzi majd le a világot, hiszen szinte csak ő képes idén 80 méteren felüli dobásokra.

Az atlétikaversenyek nagy hiányzója a kollektív büntetés miatt Iszinbajeva, a rúdugrás kétszeres olimpiai bajnok szépségkirálynője. A futtatott sztár pedig természetesen Usain Bolt, aki zsinórban harmadszor nyerheti meg z első számú sportág első számú versenyszámát, a 100 métert, de mellette 200-on és váltóban is triplázhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »