Megjelölendő a naptárban: Erdélybe jön a Hiperkarma

Megjelölendő a naptárban: Erdélybe jön a Hiperkarma

Első alkalommal turnézik Erdélyben az elmúlt másfél évtized egyik legfontosabb magyar zenekara, a budapesti Hiperkarma. Bérczesi Róbert és együttese október 26-án, szerdán a Kolozsvár Arénában megnyíló Form Space nevű szórakozóhelyen kezdi el a koncertsorozatot. Október 27-én a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban lépnek fel, 28-án Sepsiszentgyörgyön a Hostelben, 29-én pedig a nagyváradi Moszkva kávézóban lehet jegyet váltani a koncertjükre.

14425561_796474617156551_2951977325791854286_o_b(fotó: Bende Csaba)

A Hiperkarma 2000-ben robbanásszerűen jelent meg a magyar zenei szcénán első, cím nélküli lemezével, amelyet az énekes-dalszerző frontember, Bérczesi Róbert szinte teljesen egyedül vett fel. Az album rövid idő alatt kultikus státusra tett szert, azóta a 2000-es évek egyik legfontosabb zenei anyagának tartják, mi több, a szakmai listák szerint minden idők tíz legjobb magyar lemeze közé tartozik. 

2003-ban a nagyon sűrű, zaklatott szövegekkel teli Amondó című album megjelenése után hosszabb szünet következett a zenekar életében – Bérczesi drogproblémái miatt az együttes szinte teljesen megszűnt létezni –, s a hosszas hibernálás, illetve összeállás-feloszlás után végül 2014-ben jelent meg harmadik nagylemezük, Konyharegény címmel, amelyet a közönség és a kritika ismét kitörő lelkesedéssel fogadott.

„A Hiperkarma egy kultusz, végzetesség, ösztön és semmi mással nem hasonlítható össze” – olvasható az együttes honlapján elérhető ismertetőben. A zenekart jelenleg Bérczesi Róbert (ének, gitár), Bacsa Gyula (billentyű), Hámori Benedek (dob, vokál), Varga Laca (basszusgitár), Kis Tibor (gitár), Zaják Péter (ütős hangszerek) alkotja, 2014 óta állandó fellépői a legfontosabb magyar fesztiváloknak, klubturnéik telt házasak. A Hiperkarma jelenleg a negyedik lemezén dolgozik, amelyről két számot már a nyáron bemutattak, az albumra azonban Bérczesi ígérete szerint a tavaszig biztosan várni kell.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »