Megjelent az M4 az RCS&RDS kínálatában

Megjelent az M4 az RCS&RDS kínálatában

Az RCS&RDS kábeltévé-szolgáltató digitális kínálatába is bekerült az M4 Sport, az viszont még kérdéses, hogy meddig lesz fogható és mennyire szigorúan alkalmazzák majd a geokódolást.

M4-Sport_b

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) honlapján található közlemény szerint ugyanis a Médiaszolgálatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ideiglenesen engedélyezte az általa működtetett magyar állami csatornák, közte az M4 sugárzását Románia területén.

A még januárban kiadott, majd a CNA által február végén nyilvánosságra hozott általános engedély április 30-ig érvényes, és a műsorok teljes, változtatás nélküli sugárzására jogosít fel, ugyanakkor ez csak arra a tartalomra vonatkozik, amelyeknek közvetítését az MTVA Magyarország határain kívülre is átadhatja. Ez alapján tehát például a labdarúgó-Bajnokok Ligája, a nyári labdarúgó-Európa-bajnokság, a riói olimpia vagy a hétvégén kezdődő Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság futamai idején a kép elsötétül, mert ezek közvetítési jogát Románia területén más társaság birtokolja.

Panaszkodik a Telekom

A hírek szerint az erre vonatkozó nemzetközi szabályozást a UPC – amelyik első, országos lefedettségű szolgáltatóként már január végén felvette a kínálatába az M4-et – betartotta, az RDS viszont a Hdsatelit.blogspot.ro szakportál szerint nem kódolta le az M4-et egy foci-BL-meccs idején. Egészen hétvégéig, szombaton ugyanis már egyik nagyváradi olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy bizonyos műsorok idején „lefagy” a kép. Erre a már említett szakportál is rámutatott, megjegyezve, hogy ekkor már nem egyszerűen M4 Sport néven, hanem M4 Sport Europe-ként jelent meg az okostévék programlistáján.

Vasárnap délutánig nem sikerült megszólaltatnunk az illetékeseket, de a Paginademedia.ro portál beszámolója szerint a Dolce Sport csatornákat működtető, konkurens Telekom nehezményezte a kialakult helyzetet. Képviselőjük az internetes lapnak hangsúlyozta, hogy Románia területén kizárólagos joguk van a BL-meccsek sugárzására – egy másik országos csatornával egyetemben –, ezért jogaik megsértésének tekintik, ha az itt arra illetéktelen csatornán is látható.

„A Telekom kielemzi a jogi következményeket és hamarosan dönt annak érdekében, hogy orvosolja ezt a helyzetet” – írta a szakportál. A BL mellett különben a Forma–1-et is a DolceSport sugározza, de az autós versengést a legfrissebb – hivatalosan meg nem erősített – hírek szerint a Digi Sport is műsorra tűzi majd.

Megoldatlan problémák

A csődközelben lévő hazai közszolgálati televízió térvesztésével párhuzamosan az utóbbi időszakban a fontos nemzetközi események közvetítési jogai egyre inkább eloszlottak a két vezető szolgáltató által működetett sportcsatornák között, ezért a Romániában fogható külföldi csatornák azonos sporttartalmai egyre nagyobb figyelmet kaptak.

Ha a geokódolás korábban még csak a kisebbségi nézőknek okozott bosszúságot – amikor például az erdélyiek nem láthatták magyar kommentárral a téli olimpia vagy a labdarúgó-világbajnokság eseményeit –, immár nemzetiségtől függetlenül általánossá vált az „alternatív” csatornák keresése, amikor a kívánt sportversenyt nem a saját szolgáltató csatornája közvetíti. A problémával, mint ismert, az Európai Bizottságban is szembesültek, de előrelépés még nem történt a javasolt általános licenc bevezetése terén.

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes decemberben jelezte, hogy a magyar állam megvásárolná a sportesemények sugárzási jogait a Kárpát-medence magyarlakta területeire – úgy, hogy pénzügyi ajánlatot tettek a jogtulajdonosok felé. A tárgyalásokkal megbízott MTVA kétoldalú megállapodásokat szorgalmaz az érintett médiumoknál, de Romániával még nem sikerült megállapodniuk.

A kormányfő-helyettes bejelentése után néhány nappal az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (European Broadcasting Union, EBU) 75. genfi közgyűlésén deklarálta, hogy legyenek szabadon foghatók a jelentős sportesemények. Az EBU állásfoglalása szerint a sportok a közvetítésekkel párhuzamosan váltak egyre népszerűbbé, és ezzel egy időben a kultúra részévé. Az otthon is kódolatlanul fogható sportközvetítések egész Európa-szerte lehetőséget nyújtanak arra, hogy az emberek a lehető legtöbb sporttal megismerkedjenek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »