Megjelent az 56-os emlékdal klipje

Bár szerződés nincs a zenészekkel, a videoklip már elkészült a dalhoz. Íme az Egy szabad országért.

Szerdától az interneten, a Youtube-videómegosztón is elérhető lesz az 1956-os emlékév nagy botrányt kiváltó Egy szabad országért című dalának videoklipje – hangzott el a klip szerdai budapesti bemutatóján a Terror Háza Múzeumban.

Schmidt Mária, az az emlékév kormánybiztosa szerint az a világtörténelmi teljesítmény, amelyet Magyarország 1956-ban felmutatott, a mai magyarokat is kötelezi.

A kormánybiztos elárulta, sokat gondolkodtak azon, hogyan lehet az emlékév üzenetét minél szélesebb közönséghez eljuttatni, megszólítani a fiatalokat, akiknek semmilyen személyes élményük nincs a kommunista diktatúráról. Az emlékév szeretné felidézni azt az elementáris erőt, amit az akkori fiatalok éreztek, mikor 1956-ban szembefordultak a kor egyik legnagyobb világbirodalmával.

Schmidt Mária arra nem tért ki, hogy a dal körüli botrány, illetve az emlékbizottság titkolózása a szerzemény részleteit illetően hogyan befolyásolják az Egy szabad országért fogadtatását, eléri-e vajon a célját a klip. Ehelyett a kormánybiztos mindenkit az 1956 jelentette élmény közös építésére kért, hozzátéve: ezt a célt szolgálja Desmond Child dala is, amelyet már csaknem 300 ezren hallgattak meg az interneten.

„Arra hivatott, hogy egyesítsen minket”

Vastag Csaba, a dal egyik énekese és producere szerint a világhírű zeneszerző rengeteget tud segíteni a magyar könnyűzenének is. Desmond Childnak 300 millió lemezen szerepel a neve és 40 toplistás slágert jegyez.

Vastag Csaba hangsúlyozta: „ez a dal egy olyan nemzeti ünnepünkre született, amely arra hivatott, hogy egyesítsen minket”, ezért összes zenésztársával tiszteletdíj nélkül vállalták el a felkérést.

Bár a klip és az imázsfilm szerdától elérhető, továbbra sem tudni semmit arról, hogy pontosan mire ment el az az 50 millió forint, amelyet elvileg a dalra költött az ’56-os emlékbizottság. Mint tegnap megírtuk, Schmidt Mária elutasította közérdekű adatigénylésünket, amellyel az emlékdal szerződéseit szerettük volna kikérni. A kormánybiztos azt írta, azért nem kaphatjuk meg a dalra vonatkozó szerződést, mert a felek még tárgyalásokat folytatnak, a végleges szerződést még nem írták alá, egyelőre kifizetés sem történt.

Ez azért is izgalmas, mert korábban Tallai Gábor a Terror Háza programigazgatója a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, a dal 50 millió forintba került, amiben benne van a felvétel költsége és a szerző honoráriuma is. A kérdés csak az, ha nincs szerződés, mi alapján nyilatkoztak korábban a költségekről? És miért beszéltek a szerző honoráriumáról, aki videóüzenetében azt állította, nem kért pénzt a dalért?


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »