Megjelent a Praeconia idei második száma

Megjelent a Praeconia idei második száma

A magyar liturgikus szakfolyóirat évente kétszer jelenik meg: nemcsak liturgiatudósok, hanem minden püspök, plébános, lelkész, liturgiát végző pap, asszisztens, kántor, ministráns számára. A Praeconia idei második számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A tematikus számok első felében mindig a főcím, a mottó jegyében gyűjtött tanulmányokat találunk. A mostani szám témája: Játék és liturgia.

Az első hallásra egymástól különböző fogalmak igenis összetartoznak, ezt bizonyítják a tudományos írások, főképpen a témával szakértőként sokat foglalkozott Hugo Rahner írása, továbbá Bagyinszky Ágoston ferences teológiai tanár, Ivancsó István görögkatolikus tanszékvezető tanár, Fodor János plébános, tanár és néhány külföldi szerző írásai, melyek különféle megközelítésekből, de alaposan körüljárják a témát és szélesítik látókörünket.

A Vegyes tanulmányok között egy Balthasar- és egy Martini-elmélkedés olvasható, régen élt liturgikusaink közül Radó Polikárpot és Solymos Szilveszter bencés atyákat idézzük egy-egy írásukkal. Dolhai Lajos rektor a liturgia könyörgéseit elemzi, Tempfli Imre stuttgarti plébános a világiak lektori és akolitusi szolgálatát mutatja be, Horváth Zoltán, a budapest-újpesti főplébánia vezetője pedig a lelki áldozásról ír.

Két dokumentum után a Liturgikus élet rovat a gazdagréti templom új mozaikját, illetve az irgalmasság évének egy keleti ikonját mutatja be és a mindennapi liturgia kérdéseire keres választ, valamint a „Liturgikus horror”-ban egy visszaélést elemez.

Az Aktuális kérdés a diakónusi szolgálattal kapcsolatos, a szokásos, minden számban feltett liturgikus kérdés pedig a kisgyermekek helyét keresi a templomban.

A Szemle rovat kilenc új könyvet mutat be.

A lap mindenkié, aki szereti a liturgiát és érdeklődik iránta, jó szívvel ajánljuk!

Kapható a Liturgikus Intézetben (1068 Budapest, Városligeti fasor 42.) vagy megrendelhető a praeconia@yahoo.com címen.

Fotó: Merényi Zita

Pákozdi István főszerkesztő / Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »