Megjelent a Carissimi idei ötödik száma

Megjelent a Carissimi idei ötödik száma

Megjelent a Carissimi idei ötödik száma. A kéthavonta megjelenõ lapban ezúttal is színes beszámolókat, hasznos tanácsokat olvashatnak.

A tartalomból:

A lap a közelmúltban elhunyt Kovács László gyermekgyógyász-professzorra emlékezik egy vele készült interjú részletével. Már a déli járások szakrendelõiben is egyre gyakoribb tapasztalat, hogy az orvos nem beszéli a páciens anyanyelvét, esetünkben a magyart. Erre is kitér Tél felé címû jegyzetében Rácz Jolán református lelkész.

Dr. Kiss László a Máltai Lovagrend magyarországi történetéhez szolgál adalékokkal. Dr. Hatos Gyula felidézi, hogyan élték meg elõdeink a fogyatékos embereket segítõ, nevelõ, támogató munkában, a gyógypedagógia körében az elsõ világháború eseményeit. Hogyan tehetnénk könnyen érthetõvé az információkat az értelmi sérült emberek számára? A kérdést Horváth Péter László boncolgatja. Két- vagy háromnyelvû lehet-e a szlovákiai magyar siket? – Hefty Angéla tanulmányának elsõ része olvasható a lap ötödik számában.

A Rett-szindrómával kapcsolatos kutatásokat foglalja össze Szabó Mónika. „Valahogy mindig minden megoldódik” – vallja Kutak Adrienn ipolysági keramikusmûvész, akinek fia, Ádám mozgássérüléssel él. „Belegondoltunk már valaha, hogy a vak, siket, értelmileg akadályozott bizonyos értelemben bennünket tanít? – teszi fel a kérdést Dunkel N. Norbert Fogyatékosság és teljesség címû írásában. A gyermekotthonokból kikerült sérült gyermekek társadalmi beilleszkedésének nehézségeirõl ír Silvia Vadkertiová.

A lap beszámol a fogyatékos gyermeket nevelõ családok nyári táboráról és a budapesti állatkert által szervezett sérült gyermekek napjáról. Nagy Júlia bemutat egy speciális kisautót, amely közlekedési eszköz és játék is. A pszichológus válaszol – Boros Dóra Barbara rovata most is jelentkezik. Sztakó Zsolt a Zaklatás címet adta írásának. Ebben a számban is van magyar–szlovák és szlovák–magyar szótár.

A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthetõ a www.carissimi.sk honlapról.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »