Mégis nyomoznak a gyanús földárverések miatt

Nyomoz a BRFK Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) elnöke és alkalmazottai ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt – írja az Index.

A vizsgálatot Ibolya Tibor fővárosi főügyész rendelte el, ezzel felülírva helyettese korábbi elutasító határozatát. A portál emlékeztet rá, Fürcht Pál februárban utasította vissza Sallai R. Benedek LMP-s politikus feljelentését azért, mert az NFA alkalmazottainak tulajdonosi intézkedései nem valósíthattak meg hivatali visszaélést, ugyanis azok kívül esnek a közhatalmi funkciók ellátásán. Továbbá vélekedése szerint mivel a földek vételi ára az árverésen határozódik meg, azokat a résztvevők licitálása befolyásolja, nem pedig az induló összeg, ezért a hűtlen kezelés vádja sem áll meg.

Ahogy korábban megírtuk, Sallai R. Benedek két ízben is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, ugyanis állítása szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter unokaöccse, illetve L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége az átlagnál jelentősen olcsóbb áron jutott állami földekhez. Mint azt a politikus a beadványaiban kifejtette, Bekecs Mátyás gazdálkodó, a földművelésügyi miniszter rokona a Tisza-tó környékén összesen 150 millió forintért nyert el földterületeket, átlagosan 540 ezer forintos hektáronkénti áron. Ez az országos átlagár kevesebb mint fele, noha jó minőségű területekről van szó. L. Simon László felesége pedig egy 34,4 hektáros Natura 2000 besorolású területet nyert el 21,25 millió forintért, a hektáronkénti ár a környékbeli hasonló ingatlanok árai alapján ugyancsak kirívóan alacsony volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »