Megirigyelték a kormányfői luxust

Megirigyelték a kormányfői luxust

A szokásos érvet hangoztatja, és közben Lázár Jánosra mutogat Rogán Antal. A kabinetminiszter sem személyautóval jár hivatalos útjaira, hanem olyan kisbusszal, amely évekig csak Orbán Viktornak dukált. 15-16 millió forintba kerül darabja, a csere hivatalos oka, hogy a 2011-ben beszerzett Skodák sokat futottak, és egyre többet kell rájuk költeni.

Orbán Viktor Volkswagen kisbusszal járja régóta az országot, noha a miniszterelnök hivatalos juttatásai között autóhasználat nincs feltüntetve. Példáját helyettese és több minisztere is megirigyelte, ma már mikrobuszt használ Semjén Zsolt, Balog Zoltán humánminiszter, Rogán Antal kabinetminiszter, Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Szijjártó Péter külügyminiszter is.

A beszerzési stopot 2010-ben, közvetlenül a hatalomátvétel után hirdette meg Orbán Viktor. Az autókon nem spórolt sokáig a kormány, egy évvel később csaknem száz új kocsit vett a minisztereknek és az államtitkároknak. Az akkor beszerzett Skodák egy részét tavaly lecserélték, de nem mindegyiket újabb Skodára. 2015 tavaszán kezdtek feltűnni egyes miniszterek olyan kisbuszokban, mint a kormányfő. „Úgy emlékszem, hogy 15-16 millió forint környékén volt darabja. Egy ütemezett, az elöregedett kocsipark, illetve a futásteljesítmény fényében mindenképpen indokolt cseréről volt szó” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Volkswagen busszal érkezett a balatoni hajózási szezon megnyitójára a kormány legújabb tagja, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal is. „A legtöbb kormányzati autó már több százezer kilométert futott, és igazság szerint drágább őket fenntartani, mint újat venni. Ennek ellenére minden egyes gépkocsi beszerzése Lázár János miniszter külön engedélyéhez kötött” – fogalmazott Rogán Antal.

Az MSZP szerint az urizálás egyre nagyobb divat az Orbán-kormányban. „Egy átlagember egy életen keresztül talán egyszer álmodhat arról, hogy új autót tud vásárolni. Most meg azt látjuk, hogy a Fideszen belül akár évente is képesek lecserélni az autóikat. És hozzáteszem: az a divat a Fidesznél, a kormányban, hogy mindenki kisbusszal akar járni” – nyilatkozta Bangóné Borbély Ildikó.

Nemcsak miniszterek használnak egyébként mikrobuszt, hanem a Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »