Megint úszórendszerváltás jön, de csak egy kiadós veszekedés után

Megint úszórendszerváltás jön, de csak egy kiadós veszekedés után

Az alapszabály módosítása mellett tisztségviselők sorának megválasztása nyújtja maratonira a vasárnapi tanácskozást.

Újabb maratoni ülésre várják az úszótársadalom mintegy másfél száz vezetőjét, képviselőjét a Magyar Úszó Szövetség szeptember 1-jén megkezdett, de 24-én várhatóan befejeződő rendkívüli közgyűlése kapcsán a margitszigeti Danubius Hotelba. Noha sportági berkekben egyesek azt remélik, az elsősorban a tisztségviselők (elnök, elnökség, ellenőrző testület) megválasztására összegyűlő tagegyesületek a korábban tapasztalt 4-5 órás „etapnál” sokkal gyorsabban is végezhetnek a tanácskozók, lapunk – amely a korábbiakhoz hasonlóan ez alkalommal újra végigüli az eseményt – nem ennyire derűlátó a vasárnapi ebédbe bőven belelógó közgyűléssel kapcsolatban. Az alábbiakra alapozzuk várakozásunkat:

Hírdetés

Az első napirendi pont tárgyalása a tanácskozás második órájánál előbb soha nem került sorra, mióta Gyárfás Tamás alatt tavaly megingott az úszóelnöki szék. A hó eleji tanulságok alapján a részt vevők azzal is el fognak bíbelődni, hogy milyen szabály alapján és ki vezesse le az ülést – akkor Sándor Elekre esett a választás, aki Gyárfás idején volt rendszeres üléslevezető.A már szeptember 1-jén kitűzött napirend első pontja az alapszabály módosítása lesz, amibe már Bienerth elnöknek is úgy tört bele a bicskája, hogy bő egy órát pusztán ügyrendileg vitatkoztak róla.A második napirendi pont a tisztségviselők megválasztása lesz: elnököt, szakmai és általános alelnököt, további elnökségi tagokat, valamint főtitkárt és igazgatókat kell választani, a várhatóan felszólaló jelöltek ráadásul nincsenek is kevesen; elnökjelöltből öt van (Czene Attila, Hornyák Viktor, Horváth Gergely Domonkos, Tóth István, Wladár Sándor), a főtitkári pozícióra hárman pályáznak (Batházi Tamás, Czene Attila, Tóth István), szakmai alelnökök ketten lennének (Darnyi Tamás, Turi György), általános alelnökök ketten (Becsky András, Hornyák Viktor), elnökségi tagok pedig összesen 38-an lennének – néhány érdekesebb név: Darnyi Tamás, Güttler Károly, Gyurta Dániel, Hargitay András, Kalaus Valter, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Sós Csaba, Szabó József, Törös Károly, Turi György, Verrasztó Zoltán, Zubor Attila.A felszólalók között bizonyára ott lesz a MÚSZ körüli törvényesség őreként gyakorta jelentkező, most elnökjelöltként is előálló Tóth István, valamint a közgyűléseken (is) botrányos viselkedésével a figyelmet magára terelő debreceni klubvezető Hornyák Viktor. Hogy – mint a rendkívüli közgyűlés második fordulója előtt egy befolyásos úszószakember lapunknak fogalmazott – egyikük „előáll-e a hidrogénbombával”, megjósolhatatlan.

A rendkívüli közgyűlésre azután kerül sor, hogy a MÚSZ ellenőrző testületének elnöke, majd két további tagja a nyári vizes világbajnokság után azonnal távozott pozíciójából, a szövetség alapszabályának 18. paragrafusa értelmében márpedig ilyen helyzetben 30 napon belül közgyűlésnek kell következnie. A lemondás után szinte órákkal felállt a már eleve csonka úszóelnökség 6 tagja – köztük Cseh László és Wladár Sándor is –, amivel bizonyossá vált, hogy Bienerth Gusztávnak mennie kell. Ugyanezekben a napokban sürgettek változást az elnök által azonnal lepitiánerezett sportági legendák Székely Évától Darnyi Tamáson át Risztov Éváig, a működésképtelen szövetség üzemelését azonban biztosította a Bienerth mellett mindvégig kitartó Sós Csaba szakmai alelnök és szövetségi kapitány. Mint lapunknak adott interjújában elmondta, az „elnöki meccs” Wladár Sándor és Czene Attila között dől el. Bienerth Gusztávot szeptember elsején mozdította el a rendkívüli közgyűlés első felvonása, azóta gyakorlatilag vezetetlen a Magyar Úszó Szövetség, egyetlen elnökségi tagja Sós Csaba, aki vasárnap megválik ettől a tisztségtől.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »