Megint mustárgázt vetettek be a dzsihadisták

Mustárgázt vetettek be a szíriai hadsereg ellen az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái egy légi támaszpont elleni támadásuk során a szíriai Deir-ez-Zór tartományban – jelentette a szíriai állami média hétfő késő este.

Az IÁ a szíriai hadsereg egy légi támaszpontjára lőtt ki mustárgázzal töltött rakétákat. A bázison állomásozó katonák közül többen fulladoztak a támadás után.

Nem ez volt az első jelentés arról, hogy az Iszlám Állam vegyi fegyvereket használt. Az irkai kurd harcosok például februárban számoltak be arról, hogy a dzsihadista szervezet fegyveresei vegyszerrel, feltehetően klórgázzal töltött aknavetőgránátokat lőttek ki a kurd erőkre az észak-iraki Szindzsár város közelében.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) február elején megerősítette, hogy az IÁ tavaly augusztusban mustárgázt vetett be a kurd erők ellen.

Iraki biztonsági illetékesek szerint az IÁ határozott erőfeszítéseket tesz, hogy vegyi fegyvereket fejlesszen ki. Feltételezések szerint a dzsihadisták különleges egységet hoztak létre ebből a célból külföldi szakértők és olyan iraki tudósok részvételével, akik Szaddám Huszein idejében dolgoztak a diktátor vegyifegyver-programján.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »