Megint fenyegetőzött Erdogan

Megint fenyegetőzött Erdogan

Ismét megfenyegette a török elnök az Európai Uniót. Recep Tayyip Erdogan szerint az EU csak annyit várjon el Törökországtól, amennyit ad neki, márpedig az EU eddig szerinte semmit nem teljesített a tavasszal tett ígéreteiből.

A török elnök ezúttal tartományi vezetők előtt vette elő a menekültkártyát. Recep Tayyip Erdogan megüzente az Európai Uniónak, hogy elfogyott a türelme. Az EU tavasszal ígért – egyebek mellett – vízummentességet a törököknek azért cserébe, hogy automatikusan visszaveszik az illegális migránsokat a görögöktől. A vízummentesség azóta is ígéret maradt.

„Azt mondjuk Európának, annyit kaptok, amennyit adtok, mert elfogyott a türelmünk és az energiánk ahhoz, hogy Európa után futkossunk” – mondta a török elnök.

A török kormányzó párt bővítené az elnök jogköreit, amihez alkotmánymódosítás, az alkotmánymódosításhoz pedig népszavazás kell.

„Hogy világos legyen: az a személy, aki elnökké választanak az alkotmánymódosítás után minden kapcsolatát megtartja majd a politikai pártjával. Remélem ez világos – mondta a török kormányfő, Binali Yildrim.

Az Európai Parlament felfüggesztené az uniós csatlakozási tárgyalásokat a törökökkel a nyári puccskísérlet után elrendelt tisztogatások miatt. Erdogan elnök azonban két vasat tart a tűzben. Iránnal, Oroszországgal, Kínával és közép-ázsiai országokkal fűzné szorosabbra a kapcsolatokat.

A migrációról beszélt a brit külügyminiszter is, aki szerint az ellenőrzés nélküli bevándorlás vezetett a brexithez, vagyis ahhoz, hogy Nagy-Britannia kiválik az EU-ból.

„Én a bevándorlás régi támogatója vagyok, és amit az uniós nagykövetek egy csoportjának is világosan elmondtam már, azt hiszem egy reggelin, hogy a bevándorlás jó dolog volt az Egyesült Királyságnak több tekintetben is, de kicsúszott az irányításunk alól és nekünk vissza kell szereznünk az irányítását” – mondta Boris Johnson.

A brit statisztikai hivatal legújabb adatai szerint a brit népszavazást megelőző egy évben rekordszintre nőtt a bevándorlás, 650 ezren érkeztek a szigetországba 2015 és 2016 júniusa között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »