Megint feleslegesen szórtuk a milliárdokat

Kétszer fizettek ki egy olyan iskolai szoftvert, ami ráadásul lényegében használhatatlan – írja a Blikk. Az Educatio Nonprofit Kft. összesen 12,7 milliárd forint uniós támogatást kapott infrastruktúra-fejlesztésre, amiből 4 milliárdot fordítottak digitális iskolai tananyagokra. Csakhogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) tartozó, azóta már megszűnt cég ez utóbbi összeget egy olyan rendszerre fizette ki,

amelynek használati jogát már korábban megvette az állam.

Ez volt a Virtuális szertár nevű program, amelyet 400 millió forint uniós pénzből fejlesztett egy miskolci cég, és amelyhez regisztráció után bárki hozzáférhetett.

Ennek ellenére bruttó 1,3 milliárd forintot fizetett ki az Educatio a Lab@Home nevű szoftverre, amelyben csupán videók vannak. Minden egyes, a program során beszerzett informatikai eszközre feltelepítették, vagyis közel 30 ezer darabot rendeltek meg belőle. Ez azt jelenti, hogy

a szoftver darabja 45 ezer forintba került, ami akkor is elképesztően túlárazott lenne, ha most vásárolták volna meg először.

A lap által megkérdezett oktatási szakértő szerint ráadásul a program az uniós támogatás alapfeltételeit sem teljesíti, mivel nem általános, hanem középiskolásoknak szól az anyag.

A Science Guide fantázianévvel ellátott, CD-n terjesztett programért 2,7 milliárdot fizettek. Itt nem is tagadták az alkotók, hogy a Virtuális szertár leszármazásáról van szó, egész pontosan annak „továbbfejlesztett, kiegészített” változatáról. A Blikk forrása rámutat: nem elég, hogy egy már megvásárolt szoftverért fizettek újra óriási pénzeket, az anyag ki sincs rendesen dolgozva, egyszerű fordításról lehet szó. Az már csak hab a tortán, hogy a legtöbb iskola még meg sem kapta a CD-t, vagy a hozzá tartozó kódot, tehát nem tudják használni azt a digitális tananyagot, amiért a múlt év végén fizették ki a támogatást a kedvezményezetteknek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »