Megihlette a dán nacionalistákat a magyar kerítés: a német határra telepítenék Angi vendégei ellen

Megihlette a dán nacionalistákat a magyar kerítés: a német határra telepítenék Angi vendégei ellen

Szögesdrótos kerítést akar a német-dán határra a Dán Népi Mozgalom. A nacionalista párt a jelenlegi magyar-szerb határhoz látogatva döntött úgy, hogy a magyar modell mentén próbálnák visszaállítani a határvédelmet, de a menedékkérők központi táborokban tartását is üdvözölték.

A nacionalista Dán Népi Mozgalom szögesdróttal ellátott kerítésért lobbizik a német határon. A párt vezetősége a magyar-szerb gúnyhatáron felállított kerítéshez hasonló szerkezetet szeretne. A kerítést személyesen is megtekintették, mikor a határvédelmi módszerek tanulmányozásának céljából a magyar határvidékre látogattak – írja a Politiken lap.

A párt nem csupán a határ menti kerítés felhúzását tanulmányozza. A magyar modellhez hasonlóan azt sürgetik, hogy a migránsokat csak akkor engedjék ki a központi táborokból, ha menedékkérelmük elbírálásra került.

“Dániának át kell vennie a Magyarország által használt modellt, melyet a nem uniós Szerbiával közös határon alkalmaznak” – jelentette ki Anders Vistisen, a Dán Népi Mozgalom képviselőcsoportjának elnöke. A mozgalom jelenleg Dánia második legnagyobb pártja, a parlament 179 képviselői pozíciójából összesen 37-et szereztek meg a választások alatt. A jobbközép parlamenti koalíciónak azonban nem tagjai, így az ország sorsát is csak limitált mértékben befolyásolhatják.

A Dán Népi Mozgalomnál nagyon izgatottak vagyunk azután, amit Magyarországon tapasztaltunk. A modell megegyezik azzal a tervvel, mint amit Dánia és Németország között tervezünk alkalmazni – mondta Vistisen. A kerítést a magyar modellhez hasonlóan három méter magasra húznák fel, a tetején pedig szögesdrót lenne, mozgásérzékelő kamerákkal és térfigyelőkkel kiegészítve.

A migránsok 95 százalékát visszaküldenék Muttinak

Hírdetés

A nacionalista párt vezetője megvédte a magyar módszereket az elmúlt hónapok kritikáitól, melyben szinte kivétel nélkül arra hivatkoztak a menekültügyi szervezetek, hogy Magyarország nem képes megfelelő körülményeket előállítani a migránsok ellátására és elszállásolására.

“Nem voltak luxuskörülmények, de a célnak tökéletesen megfelelő állapotok voltak a táborokban, ahol a fogva tartott emberek arra vártak, hogy feldolgozzák a menedékkérelmüket” – emelte ki a dán politikus. Meglátása szerint a magyar modell alkalmazásával Dániának végre lehetősége lenne arra, hogy migránsok 95 százalékát visszaküldje a németekhez (bár ez sajnos csak részmegoldás, jóval messzebbre kellene – a szerk.). Egy működő határvédelmi rendszer mellett az átkelők dokumentumait leellenőrzik, de ezekből kiderülne, hogy “biztonságos országból” érkeztek, tehát nem lenne indokuk a továbbhaladásra észak felé.

Ha a németeknek problémájuk van ezzel a módszerrel, ha azt mondják, hogy a migránsok Ausztriából vagy Görögországból érkeznek, nem kell mást tenniük, ellenőrizniük kell a saját határaikat – ajánlotta a németeknek.

Az EU a szigorított határellenőrzés megszüntetését követeli

Dániában 2016 januárjában vezették vissza a sürgősségi határellenőrzést, de a skandináv országot a közelmúltban azzal ösztönözte az Európai Unió, hogy fél évre ideiglenesen szüntessék meg a Németországgal közös határaik szigorított ellenőrzését.

A határőrség visszavonulása után a schengeni szabályok már nem érvényesülnek a német-dán határon – jelentette ki Frank McNamara, az Európai Védelmi Ügynökségnél dolgozó határellenőrzési szakértő, aki beismerte, hogy a kerítés felhúzása ütközne az uniós “menetrenddel”, de a párt szívesen kockáztatna a biztonságos határok visszaállításának érdekében.

(Híradó – Politiken – The Local nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »