Meghosszabbították a Sky News-ügy erdélyi gyanúsítottainak elõzetes letartóztatását

A legfelsőbb bíróság pénteken 30 nappal meghosszabbította a Sky new- ügy három erdélyi gyanúsítottjának előzetes letartóztatását.

A Bukaresti Ítélőtábla egy hete hatósági felügyeletre változtatta a gyanúsítottak elleni intézkedést. Az ügyészek fellebbeztek ügyben, a legfelsőbb bíróság az érvelést elfogadva döntött a három férfi előzetes letartóztatásának a meghosszabbításában.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerint a három férfi bűnszervezetet hozott létre, megszegte a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat. A gyanúsítottak, azzal, hogy valótlanságokat állítottak a Sky-News dokumentumfilmjében nemzetközi szintű ellenérzéseket váltottak ki a román állammal szemben, Romániában pedig a bizonytalanság érzetét keltették.

A DIICOT indoklása szerint a három férfi hűtlen volt a hazájához, mert nem teljesítették a nemzetbiztonság megóvására vonatkozó erkölcsi kötelességüket.

Aurelian Mihai Szantót, Pantics Attila Csabát és Pantics Leventét augusztus 12-én helyezték előzetes letartóztatásba. Azzal vádolják őket, hogy bűnrészesek olyan ismerten hamis információk terjesztésében, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentettek Románia számára, emellett megszegték a fegyvertartásra vonatkozó törvényeket és bűnszervezetet hoztak létre. Ezekért a vétségekért akár öt év börtönre is ítélhetik őket.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »