Meghosszabbítanák a munkaadók Szociális Biztosítóval szembeni kötelezettségek határidejét

Meghosszabbítanák a munkaadók Szociális Biztosítóval szembeni kötelezettségek határidejét

POZSONY. A szociális és munkaügyi minisztérium javaslata alapján az elkövetkezõ év elejétõl meghosszabbítanának bizonyos, a munkaadók Szociális Biztosítóval szembeni kötelezettségei határidejének teljesítését.

Nyolc nap lenne a határidõ

A nyugdíjbiztosítási nyilvántartási lap benyújtása három napról nyolc napra hosszabbodna, s a Szociális Biztosítóból (SP) való kijelentés határideje az új szabályok szerint szintén nyolc nap lenne – derül ki a jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt álló szociális biztosítását szabályozó törvény módosító javaslatából.

Jelenleg a munkaadónak három nap áll rendelkezésére, hogy az alkalmazottakat a biztosítottak és az öregségi nyugdíjtakarékoskodási nyilvántartásból a munkaviszony megszûnését követõen kijelentse.

„Mivel a mûvelet az illegális foglalkoztatottságra semmiféle konkrét hatással nincs, a munkaadók szempontjából viszont megterhelést jelent, a vállalkozói környezet javítása szempontjából a javaslat a munkaadók számára a munkaviszony megszûnését követõen nyolc napra terjesztené ki nevezett határidõt” – olvasható a munkaügyi minisztérium indoklásában.

A két terminus összehangolása

A munkaügyi minisztérium ugyanakkor javasolja a két határidõ, tehát a munkaadó munkáltatók jegyzékébe való bejelentési kötelezettségét összehangolni a biztosítottaknak a Szociális Biztosító öregségi nyugdíjtakarékoskodási jegyzékébe való bejelentésével.

A munkáltatóknak, amennyiben legkevesebb egy alkalmazottat felvett, pillanatnyilag nyolc napon belül be kell jelentenie a munkáltatók nyilvántartásába. Az alkalmazottat érintõ bejelentési kötelezettség viszont már a biztosítás létrejötte elõtt, vagyis legkésõbb közvetlen az alkalmazott tényleges munkába állása idején fennáll.

„A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az elsõ alkalmazott bejelentése idején a munkáltató nem kell, hogy a munkáltatók jegyzékében is regisztrálva legyen” – figyelmeztet a munkaügyi tárca. A munkáltató munkáltatók jegyzékébe való bejelentési kötelezettségének terminusa megegyezik az elsõ alkalmazott bejelentésének idõpontjával.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »