Meghalt Tréfás György operaénekes

Meghalt Tréfás György operaénekes

Tréfás György 1931-ben született Budapesten. Zenei képességeit korán felfedezték. Hétéves korában már egyházi kórusban énekelt. Húszévesen a Honvéd Művészegyütteshez szerződött, majd nem sokkal később a debreceni Csokonai Színházhoz, ahol rövid időn belül az operatársulat basszus szólistája lett, majd a színház örökös tagjává is megválasztották.

Tréfás György (1931-2016) Fotó: Soós Lajos / MTI

A Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész 2002-ben megkapta Debrecen város díszpolgára címet. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át drámai erejű, nagyszerű alakításaiért, több évtizedes művészi munkássága elismeréseként. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagjaként minden operarajongó viszontláthatja kőbe vésett lábnyomát Budapesten, a Nagymező utcában.

Több mint ötven évet töltött a debreceni teátrumban. Parádés szerepei közé tartoztak az operairodalom legnagyobb basszus szólamai: Sarastro, Basilio, Osmin, Leporello, Koncsak, Gremin, Fülöp király, Zakariás, Attila, Mefiszto, Kékszakállú, avagy a Mama, Donizetti híres basszushangra írt női szerepe, amelyet Magyarországon ő mutatott be először.

Számtalanszor lépett fel külföldön, az antwerpeni Királyi Opera az ő címszereplésével mutatta be Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját. Oratóriuménekesként is elismert volt.

Tréfás Györgyöt Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »