Meghalt Solténszky Tibor

Hosszan tartó betegség után hatvanhárom éves korában elhunyt Solténszky Tibor dramaturg, színpadi szerző, rendező. Jogásznak tanult Szegeden, ahol a hetvenes években erős színjátszó műhely is működött, tanulmányait abbahagyva a színház felé fordult és a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad színésze, majd diákvezetője lett. Játszott Józef Szajna híres Stúdió Színházában, Jerzy Grotowski Laboratórium Színházában, színésztréningeket tartott, tanított. 1982. január 1-jén lett a Rádiószínház dramaturgja, 2003. január 1-től megszűnésig volt lelkiismeretes, odaadó vezetője. Számos drámai művet írt, adaptált színpadra, rádióra, több verslemez szerkesztő-rendezője volt, számos vidéki és fővárosi színházban tevékenykedett dramaturgként.

Solténszky Tibor oroszlánrészt vállalt a színész szakmai vizsga és a dráma érettségikövetelmény-rendszerének kidolgozásában. Tanított a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskolában, a Keleti István Művészeti Iskolában, amely Kárpáti Péter drámaíró iskolája, de az ő érdeme a felvidéki színjátszóképzés elindítása is. Az elmúlt két évtizedben több oktatási projektet, szakmai tábort vezetett, válogatóként, előadóként rendszeresen részt vett a kazincbarcikai ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon.

Szakmai kvalitásait nemzetközi szinten is elismerték: ő volt a londoni Nemzeti Színház Kelet-Európának szánt színházi (Seeding a Network) és drámapedagógiai (Branching Out) szakmai továbbképzéseinek magyarországi koordinátora, tanított az Interplay ’98 drámaíró-fesztiválon Berlinben, Észtországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, trénerként foglalkoztatta a belga király alapítványa (King Baudoin Foundation).

„Mindig, mindenhol mindenben segített, nagy tudásával, különleges empátiájával, szakértelmével. Ez a tudás egyszerre táplálkozott nagy műveltségéből, rádiórendezői gyakorlatából, alternatív csapatokat nevelő és őket rendező tehetségéből, és abból, hogy rendelkezett azzal a képességgel, amelyet kevés szakemberről mondhatunk el: meg tudta állapítani egy-egy drámai szövegről, hogy milyen színpadi minőség rejtőzik benne” – fogalmazott halála kapcsán a Színházi Dramaturgok Céhe, amelynek Solténszky Tibor egyik főmunkatársa volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »