Meghalt Muhammad Ali

74 éves korában elhunyt az ökölvívás legnagyobb alakja, Muhammad Ali. A Cassius Clay néven született bokszolót a napokba szállították a phoenixi kórházba légzési problémái miatt. Először a hírek arról szóltak, hogy nincs komolyabb baja, pusztán elővigyázatosságból javasolták az orvosai a kórházi megfigyelést.

Magyar Menedék - Badiny

Állapota azonban rosszabbodott, orvosai már pénteken közölték az ágya mellett tartózkodó gyermekeivel, hogy Alinak nincs sok hátra.Sajnos a diagnózist jó állították fel, a bunyós életét nem tudták megmenteni. Ali a légzési problémái mellett 1980 óta Parkinson-kórral küzdött.

Pályafutása során 1960-ban olimpiai bajnok lett félnehézsúlyban. Még abban az évben első profi mérkőzését is megvívta, sikerrel. 1964-ben már profi világbajnok volt, miután a címmérkőzésen legyőzte Sonny Listont.

Karrierjének keresztbe tett, hogy 1967-ben megtagadta a katonai behívót, amiért ötéves börtönbüntetésre és tízezer dolláros pénzbüntetésre ítélték. Még ugyanazon a napon bevonták bokszengedélyét, a Bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta bajnoki címétől. Bár Ali fellebbezett, de ezt követően még hosszú három évet kellett várnia, míg végül az Amerikai Legfelsőbb Bíróság neki adott igazat. Hosszú ideig – 1967. március 22-től 1970. október 26-ig – volt inaktív akkor, amikor ezek lehettek volna bokszkarrierjének csúcsévei.

Profi pályafutása 61 mérkőzéséből 56-ot megnyert, abból 37-et kiütéssel. A nehézsúlyú világbajnoki övet háromszor szerezte meg, nem véletlenül érdemelte ki a “The Greatest”, azaz “A legnagyobb” jelzőt.A Sports Illustrated megválasztotta az elmúlt száz év legismertebb sportolójának, a BBC-nél 1999-ben az évszázad sportszemélyisége lett.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »