Meghalt Krencsey Marianne színésznő

Meghalt Krencsey Marianne színésznő

84 éves korában az Egyesült Államokban meghalt Krencsey Marianne színésznő.

Elhunyt Krencsey Marianne, a valaha élt egyik legszebb magyar színésznő. Halálát színésztársa, Kalmár Tibor közölte a Facebook-on – írja a Blikk.

A színésznő 1931. július 9-én született Rákoscsabán. 1950-es érettségije után előbb magyar-könyvtár szakon tanult, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán színházrendező szakon, de diplomáját csak 1996-ban vehette át.

Első filmszerepére Makk Károly kérte fel a legendás 1954-es Liliomfiban, amelyben Darvas Iván partnereként ő játszotta Mariskát. Ezután az ötvenes évek végén 1966-os disszidálásáig számos legendás magyar kosztümös filmben szerepelt. Ő játszotta a Szegény gazdagokban Henriette-et, A Noszty fiú esete Tóth Marival című filmben Noszty Vilmát, Az aranyemberben Athalie-t, A Tenkes kapitánya sorozatban Eberstein Amália bárónőt.

A színésznő férjével együtt 1966-ban hagyta el Magyarországot, ezután 1968-ban távollétében szigorított büntetés-végrehajtási munkahelyen letöltendő szabadságvesztésre ítélték a haza elhagyása miatt. Tettük 1973-ban elévült ugyan, de az ítéletet csak 1994-ben semmisítette meg a bíróság.

Krencsey Marianne 1971-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, de 1986 után többször is Magyarországra látogatott.

New York-ban érte a halál.

hvg.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »