Meghalt Fidel Castro

Meghalt Fidel Castro

A BBC gyorshíre szerint a kubai televízió közölte Castro halálának hírét, okát azonban nem, de az 1959-es forradalom vezetője régóta betegeskedett, egészségi állapota miatt adta át a hatalmat 2008-ban az öccsének, Raúlnak.

Azóta egyre kevesebbet szerepelt a nyilvánosság előtt, de nagy ritkán kommentálta a kubai eseményeket, írt a párt lapjába, a Granmába, és külföldi vezetőkkel is találkozott.

Castrónak többféle betegsége is volt, a CIA például 2005 novemberében a tévéfelvételek és saját orvosainak a véleménye alapján arra a következtetésre jutott, hogy a kubai vezetőnek Parkinson-kórja van – emlékeztetett a CBS News.

Castro helyi idő szerint pénteken éjszaka halt meg, és szombaton reggel elhamvasztják – jelentette be a fivére a televízióban.

Bár a halálhíre az egészségi állapota miatt nem volt váratlan, mégis sokként érte a kubaiakat, hogy a commandante nincs többé – írta megemlékezésében a brit Guardian.

„Kevés olyan ember volt a 20. században, aki mélyebb hatást gyakorolt volna egy országra, mint Fidel Castro Kubára. A saját képére formálta Kubát, jó és rossz értelemben is” – mondta róla Robert Pastor, Jimmy Carter egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, akit a CNN amerikai hírtelevízió idézett.

A Reuters úgy véli, hogy a halála aligha okoz válságot Kubában, mert Raúl hatalma megkérdőjelezhetetlenné vált.

Forrás: Origo.hu / PP

The post Meghalt Fidel Castro appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »