Meghalt egy otthon született baba Kolozsváron

Meghalt egy otthon született baba Kolozsváron

Otthon szülés közben adódott komplikációk miatt halt meg egy újszülött hétfő hajnalban Kolozsváron. Az édesanya az otthon szülést választotta, azonban komplikációk léptek fel szülés közben, ezért felhívta a 112-es sürgősségi hívószámot, így azonnal bevitték a kolozsvári 1-es számú nőgyógyászati klinikára, de a baba életét már nem tudták megmenteni.

flostam3_bFlorin Stamatian

A Ştirimed szakportál beszámolója szerint az esetről Florin Stamatian, a klinika igazgatója beszélt egy sajtótájékoztatón. Itt egyébként arról tájékoztattak, hogy üzembe helyezték egy koraszülöttek vagy egészségügyi problémával született csecsemők ellátását szolgáló korszerű berendezést.

Az egészségügyi portál Gabriela Zahariát, a klinika újszülött osztályának vezetőjét is megszólaltatta az ügyben, aki elmondta: az újszülöttnek semmilyen esélye nem volt a túlélésre, az orvosok semmit sem tehettek. Mint részletezte, nem ismerik pontosan a szülés körülményeit, de feltételezik, hogy az édesanyának volt segítsége, vélhetően egy dúla, ellenkező esetben a sürgősségi eset bejelentésekor nem lett volna honnan tudnia, hogy a gyerek állapotát felmérő Apgar-tesztnek 2-es a mutatója. Az orvos szerint az otthon szülés az anya és a gyerek egészségét is veszélyeztetheti.

Az úgynevezett Apgar-tesztet a születést követő első-ötödik percben végzik el az orvosok. A teszt során a csecsemők szívverését, légzését, izomtónusát, reflexingerlékenységét és bőrszínét figyelik, majd értékelik külön-külön nullától kettőig terjedő számmal. Ezeket az értékeket összeadják és így kapják meg az Apgar-értéket. Ha a mutató 8–10 között van, a baba egészséges, 5–7 pont között oxigént és bőrmasszázst kap, míg 0–4 között a baba intenzív terápiás ellátásban részesül.

Az eset kapcsán egy dúla véleményét is kikértük, aki – neve elhallgatását kérve – elmondta: csak abban az esetben támogatja az otthon szülést, ha az anya szakszerű segítséget kap egy szakembertől, és mivel ez az anya döntése, egyben az ő felelőssége is. Rámutatott, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az otthon szülést semmilyen formában nem szabályozza törvény: bár nem tiltja, nem is engedélyezi. Ugyanakkor hozzátette, tud olyan dúláról, aki orvosi felügyelet nélkül is vállal otthon szülést.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »