Meghalt a thai uralkodó

Meghalt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai uralkodó csütörtökön, 88 éves korában – közölte az ázsiai ország királyi palotája.

Bhumibol Aduljadedzs volt a világon leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó.

„Őfelsége békésen jobblétre szenderült a bangkoki Sziriradzs kórházban” – derült ki a közleményből, amely szerint az uralkodó helyi idő szerint délután 3 óra 52 perckor halt meg a fővárosban.

Az egység jelképe

Bhumibol évek óta betegeskedett, egészsége az elmúlt napokban viharos gyorsasággal romlott, és napok óta élet és halál között lebegett. Bár Thaiföldön az uralkodónak pusztán reprezentatív feladatai vannak, ő volt az egység jelképe a politikailag megosztott országban. Egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg korántsem olyan népszerű, mint apja volt, akinek halála valószínűleg jelentős átalakulásokhoz vezet majd Thaiföldön.

A kormány rendkívüli ülést hívott össze, a hírek szerint a vidéki látogatását megszakító Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök még a nap folyamán televíziós beszédet tart. A kormányfő több programját – köztük vasárnapi indiai csúcstalálkozóját – lemondta.

A kórház előtt csütörtökön több ezer, pink, illetve sárga ruhába öltözött ember gyűlt össze és imádkozott a királyért. A pink színt az országot hetven éve vezető IX. Ráma szívesen viselte fiatalon ritka közszereplései alkalmával, a sárga pedig az uralkodóház színe. A Facebook közösségi oldalon is sokan fejezték ki szeretetüket királyuk felé profilképük megváltoztatásával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »