Meghalt „a kötés királynője”

Meghalt 86 éves korában Sonia Rykiel francia divattervező, „a kötés királynője”, a „második Coco Chanel” – értesült az AFP a családtól.

Rykiel csütörtök hajnalban hunyt el Párizsban, Parkinson-kór következtében – közölte lánya, Nathalie Rykiel, aki a Sonia Rykiel-divatház vezetésében segített anyjának. Francois Hollande francia államelnök közleményében úttörőnek nevezte a tervezőt, aki lezser öltözékeivel „a mozgás szabadságát adta a nőknek”. A Sonia Rykiel-divatház párizsi központja egyelőre nem kommentálta a hírt.

Sonja Rykiel karrierje az 1960-as években kezdődött, először magának kötött kismamaruhát, mert sehol sem talált elég kényelmes darabokat. Első női készruhabutikját 1968-ban nyitotta meg Párizsban.

„A lázadás divatja volt ez” – emlékezett vissza egy interjúban az indulás éveire, amikor első pulóvereinek elkészítéséhez kötni is meg kellett tanulnia. Sonia Rykiel megszabadította a nőket polgári öltözködés merev szabályaitól: kidobta a válltömést, a varrásokat kívülre helyezte, és elkészítette az első pamut melegítőket.

Ahogy a vállalkozás növekedni kezdett, férfi és gyermekkollekciókat is piacra dobott, majd kiegészítőket és illatszereket is árulni kezdett. A stílus világában a csíkok jelentették a védjegyét.

1990-ben ötemeletes divatüzletet nyitott a francia fővárosban. A családi vállalkozásból mára nemzetközi márkanév lett, szalonjai országok tucatjaiban várják a vásárlókat.

A vörös hajú divattervező számos képzőművészt megihletett: a leghíresebbek közül valók Andy Warhol róla készült portréi, többek között Karl Lagerfeld divattervező, Sara Moon és Helmut Newton fotóművészek örökítették meg arcmását.

Sonia Rykielt a francia Művészeti és Irodalmi Renddel tüntették ki, a Művészeti Akadémia tagja volt, könyveket, meséket is írt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »