Meghalt a beteg, visszaküldte az orvos a hálapénzt

Nem sikerült a műtét, meghalt a beteg, ezért az orvos visszaküldte a hálapénzt – mégpedig postai utalványon, a kórház címéről – írja a Blikk. A nem mindenapi eset a 100 tagú cigányzenekar egykori zenészével történt meg.

Az asszony egy rutinműtétre feküdt be a kórházba. Az operáció során az orvos megsértett egy verőeret és elvágta az epevezetéket. Az asszony húsz nap múlva meghalt.

– Anyut december nyolcadikán műtötték. Az operá­ciót megelőző nap ketten mentünk be az orvoshoz – mesélte a lánya. – Anya ekkor adta oda az orvosnak az ötvenezer forint hálapénzt. Előtte apukámmal megbeszélték, hogy a műtét előtt ennyit fognak adni, a többit utána – mesélte a nő, aki azt mondta, a műtét után végül mégsem adtak pénzt az orvosnak.

A család Rozáliát gyászolta, amikor februárban utalvány érkezett hozzájuk:

– A kórház hálapénzre vonatkozó szabályzatát nem ismerem, de korrekt magatartás az orvostól, hogy visszaküldte a paraszolvenciát – kezdte dr. Ábrahám László ügyvéd. – Álláspontom szerint azonban ezzel elismerte, hogy nem a megfelelő gondossággal járt el a műtét során.

A lap kereste az ügyben a szóban forgó kórházat. Arra voltak kíváncsiak, hogyan szabályozzák a hálapénz átadását, elfogadását. Azt a választ kapták, hogy nincs tudomásuk az ügyről, és az intézményükben nem megengedett a paraszolvencia. Bejelentésre vizsgálatot indítanak az ügyben.

A Magyar Orvosi Kamara hatályos etikai kódexe szerint a hálapénz nem jelenthet előnyt. A boríték nem befolyásolhatja az ellátás minőségét, vagyis ugyanolyan gondossággal kell eljárnia az orvosnak, ha kap hálapénzt, ha nem. A kórházak egyénileg szabályozhatják a kérdést, de hálapénzt csak utólag fogadhat el az orvos, ha a beteg saját elhatározásából adja.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »