Meghaladhatja az egymilliót a dél-szudáni menekültek száma

Kelet-Afrikában az idén meghaladhatja az 1 milliót a dél-szudáni menekültek száma – figyelmeztetett pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A világszervezet főbiztossága egyben felszólította a dél-szudáni fegyveres csoportokat, hogy engedjék a harcok elől menekülőket biztonságosan távozni.

Ann Encontre, az ENSZ menekültügyi koordinátora Dél-Szudánban elmondta: aggódnak a legfrissebb menekülthullám miatt, amelyet a fővárosban, Jubában Salva Kiir elnök és rivális alelnöke, Riek Machar erői közötti harcok váltottak ki. A koordinátor 701 millió dollár (198 milliárd forint) értékű segély összegyűjtésére tett felhívást.

A dél-szudáni polgárháború 2013 decemberében történt kitörése óta a kelet-afrikai ország több százezer lakója keresett menedéket a szomszédos Szudánban, Ugandában, Etiópiában és más környező államokban. Ugyanakkor értesülések szerint a dél-szudáni hatóságok visszatartják a kettős állampolgárokat attól, hogy elhagyják a forrongó országot.

Összeomolhat a békeegyezmény

Vanessa Huguenin ENSZ-szóvivő korábban jelezte, hogy a legfrissebb erőszakhullám elől legalább 36 ezren menekültek el Dél-Szudánban. A világszervezet legfrissebb adatai szerint a menekülők száma meghaladja a 40 ezret.

A múlt héten kitört összecsapások során az elnökhöz hű Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) tagjai a fővárosi bázisaikról kiűzték az ellenzéki erők egy részét. A korábbi lázadóvezér Riek Machar otthonában pedig pokolgépet robbantottak.

Hétfőn mind Machar, mind Kiir a hozzájuk hű erőket tűzszünetre szólították fel. Kedd reggel szemtanúk és a helyi média szerint teljes nyugalom honolt a dél-szudáni fővárosban.

Megfigyelők attól tartanak, hogy összeomolhat a 2015. augusztus 26-án kötött békeegyezmény, és újabb véres polgárháború törhet ki a világ legfiatalabb országában. 2013 és 2015 között több tízezren vesztették életüket és csaknem hárommillióan váltak földönfutóvá a dél-szudáni belviszály miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »