Meggyőzi-e Ficót a Most–Híd?

Meggyőzi-e Ficót a Most–Híd?

Különösebb erőfeszítés nélkül erősödött meg a nyár folyamán a szlovákiai Most–Híd, ami azt jelenti, hogy a magyarokat érintő ügyekben nőhet a mozgástere. Adódik a kérdés: lesz-e előrelépés a kétnyelvűség, illetve az állampolgársági ellentörvény ügyében?

Robert Fico mindent túlél. Szó szerint is, hiszen szívműtétje után nyoma sincs nála egészségügyi problémáknak, pedig pár hónappal ezelőtt már utódját találgatták a kormányfői poszton. De túlélte az elvesztett elnökválasztást is. Ki foglalkozik ma azzal Szlovákiában, hogy Ficóra márciusban alaposan rávert Andrej Kiska? Az Irány szociáldemokrácia (Smer – sociálna demokracia) párt vezetője ügyesen összekovácsolta a koalíciót, a parlamenti többség a korábbi kétkedések ellenére működőképes. Míg Fico stabilizálta pozícióját, addig a Most–Híd kifejezetten megerősödött a nyári hónapokban. Miután a legkisebb koalíciós partner, a Háló szétesett, s annak öt képviselője a Bugár Béla által vezetett párt frakciójába lépett be, a magyar–szlovák vegyes párt felzárkózott a Szlovák Nemzeti Párt mellé politikai súlyban, és újabb posztokhoz jutott.

Állampolgárság, kétnyelvűség

Gál Gábor, a Most–Híd frakcióvezetője a pozsonyi Új Szónak azt mondta, nagyobb erejüket a jogállamiság megerősítésére, a vidékfejlesztés felgyorsítására és a kisebbségek védelmére akarják fordítani, ezek megoldása előbbre kerülhet a sorban. A politikus szerint napirenden van a kettős állampolgárságot tiltó törvény kérdése is, amely a koalíciós szerződés aláírásakor a háttérbe szorult. „Olyan megoldást akarunk, amit elfogad a törvényhozás” – mondta Gál Gábor. Ján Baránek szlovák politikai elemző szerint a Most–Hídnak jó esélye van élni az új helyzettel. A hosszú távon elhanyagolt és elfelejtett dél-szlovákiai régiók infrastruktúrájáért a közlekedési minisztériumon keresztül sokat tehet a párt – jelentette ki az Új Szónak az elemző. Baránek úgy véli, az értelmetlen állampolgársági törvény megváltoztatását erőltetnie kell a Most–Hídnak. Jelenleg ugyanis az már Fico számára is értelmetlen, hiszen a magyarok ellen fogadták el a jogszabályt, de most Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák kormányfő legközelebbi szövetségesei közé tartozik – hangsúlyozta a szakértő.

A parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja a kétnyelvűség kérdésében vár lépéseket Bugáréktól. Miután a Háló párt széthullásával a közlekedési tárca a Most– Hídhoz került, az MKP egy olyan javaslattal fordult Érsek Árpád miniszterhez, amely megteremtené a teljes kétnyelvűséget a közlekedésben. A vasúti kétnyelvűség kérdésében a tárcavezető ígéretet tett a rendezésre. Az elmúlt években civilek is próbálták akcióikkal felhívni a figyelmet a magyar nyelvű táblák kihelyezésének fontosságára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »