Meggyilkoltak két fiatal papot Brazíliában

Meggyilkoltak két fiatal papot Brazíliában

Október 8-áról 9-ére virradó éjjel eltűnt két brazil pap, João Paulo Nolli és Francisco Carlos Barbosa Tenório. Mindkettőjük holttestére másnap találtak rá. Néhány nappal korábban három papot és négy fiatal hitoktatót öltek meg Mexikóban.

João Paulo Nolli 35 éves volt, Rondonópolisban élt, Mato Grosso szövetségi államban, az ország nyugati részén. Egy elhagyatott területen találták rá holttestére a városon kívül. Francisco Carlos 37 éves volt, Rio de Janeiro állam egy nagyon szegény és erőszakkal teli régiójában, Baixada Fluminensében élt, Nova Iguaçu városában.

A két bűntény egy időben, de egymástól 1700 kilométer távolságra történt. A két fiatal pap közt azonban sok hasonlóság van: mindketten elkötelezettek voltak szociális téren és híveik nagyon szerették őket.

Rondonópolisban háromnapos gyászt rendeltek el João Paulo Nolli halála után. Mivel a fiatal lelkipásztor kábítószerfüggőkkel foglalkozott, a meggyilkolása felderítésére indított nyomozás a kábítószer-kereskedelem világát is érinti. João Paulo Nolli többször feljelentette a Brazíliában egyre nagyobb hatalommal bíró szervezett bűnözői csoportokat, így kellemetlenné vált számukra. Az egyházmegyéhez közeli források nyilvánosságra hozták, hogy a fiatal plébánost már 2015-ben többször komolyan megfenyegették. Ugyanakkor a rendőrség letartóztatott három 16-17 éves fiatalt, akik bevallották, hogy ők ölték meg João Paulo atyát, mert el akarták lopni az autóját.

A nyomozás Francisco Carlos atya ügyében is abba az irányba mutat, hogy rablógyilkosság történhetett. A késszúrásokkal meggyilkolt pap autóját ugyanakkor a holttestétől nem messze megtalálták. Nova Iguaçu egyházmegye püspöke, Luciano Bergamin elmondta, hogy a plébánost nagyon szerették a hívei és nem voltak ellenségei. A Fides hírügynökségnek hangsúlyozta, ez a gyilkosság a Baixadát vérrel szennyező erőszak sokadik megnyilvánulása. A kábítószer-kereskedő csoportok harcban állnak egymással, küzdenek a területekért, amelyet ellenőrzésük alatt tarthatnak. A püspök hangsúlyozta, hogy a gyűlöletet és az erőszakot csak a szeretet győzheti le.

* * *

A szervezett bűnözés Brazíliában és egész Latin-Amerikában egyre súlyosabb méreteket ölt, az emberek félelemben élnek, a bűntettek büntetlenül maradnak. A papok és lelkipásztori munkatársak munkája életveszélyessé vált a világnak ezen a részén, ahol január óta kilenc papot és négy hitoktatót gyilkoltak meg. Ugyanakkor Közép- és Dél-Amerikában él a világ katolikusainak nagy része. Miért gyilkolnak mégis katolikus lelkipásztorokat? A vallási alapon való üldözés egy formájáról van itt szó, ahol látszólag a gyilkosok és az áldozatok ugyanazt a hitet vallják. Az evangéliumról való élő tanúságtétel ugyanakkor az egyházi munkatársak számára azt is jelenti, hogy szembeszállnak az egyre nagyobb hatalommal bíró maffiaszervezetekkel. A papok, a szerzetesek, a hitoktatók ily módon célpontjaivá válnak a szervezett bűnözésnek, amely lassan felemészti a földrészt.

Forrás és fotó: Avvenire.it; Ilsismografo.it

Magyar Kurír
(tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »