Meggyilkoltak egy brit képviselőt

Meggyilkoltak egy brit képviselőt

Fegyveres támadás áldozatává vált tegnap az ellenzéki brit Munkáspárt egyik alsóházi képviselőnője, Jo Cox, akit angliai választókerületében lőttek le és késeltek meg. A politikai pártok a támadás után, még a képviselőnő halálhírének bejelentése előtt közös kezdeményessel felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampányát. Az utóbbi három és fél évtizedben ez volt a harmadik halálos kimenetelű merénylet brit parlamenti képviselők ellen.

A 41 éves, kétgyermekes Cox éppen képviselői fogadóórájáról jött ki az észak-angliai Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, amikor megtámadták. Megsérült egy 77 éves férfi is. Szemtanúk szerint ő megpróbálta feltartóztatni a támadót, aki késsel megsebesítette. A területileg illetékes rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vettek egy 52 éves gyanúsítottat. A rendőrök fegyvereket is lefoglaltak, köztük egy lőfegyvert. A környékbeli lakók szerint az őrizetbe vett merénylő egy Tommy Mair nevű helybéli férfi. Szemtanúk szerint a támadó egy kézifegyverből három lövést adott le Jo Coxra, majd késsel is megsebesítette, végül belerúgott a földön fekvő sebesültbe. A hatóságok egyelőre nem ismerik az elkövető indítékait.

Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt, képviselővé választása előtt pedig segélyszervezeti aktivistaként afrikai válságövezetekben tevékenykedett.

A támadás hírének hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy két napra minden kampánytevékenységet felfüggesztettek.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök Gibraltáron mondott volna kampánybeszédet, de ezt az eseményt is törölték. A kormányfő megjegyezte: helyes, hogy a kampányt felfüggesztették a szörnyű támadás után.

David Cameron 1968 óta az első brit miniszterelnök, aki a Spanyolországba beékelt, Nagy-Britanniához tartozó területen látogatást tett. Érkezését váratlanul, szerda este jelentették be. A Brexit, vagyis a britek uniós kilépése ellen szervezett kampányeseményen vett volna részt, épp egy héttel a referendum előtt. A spanyol sajtó által történelminek titulált nyilvános beszédét azonban nem tartotta meg, mindössze Fabian Picardo gibraltári főminiszterrel találkozott, majd visszaindult a szigetországba.

A kampányt az Egyesült Királyságban kell folytatni, nem Gibraltáron – így fejezte ki nemtetszését a látogatással kapcsolatban Mariano Rajoy spanyol ügyvezető miniszterelnök néhány órával Cameron érkezése előtt. A spanyol kormányfő a brit képviselőnő meggyilkolásának hírére üzenetet küldött brit kollégájának, amelyben elítélte ezt a durva támadást. Az erőszaknak nincs helye a demokráciában – fogalmazott Mariano Rajoy, kifejezve a spanyol kormány őszinte részvétét és együttérzését.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »