Megfosztották román állampolgárságától Omar Hayssamot

Megfosztották román állampolgárságától Omar Hayssam terrorizmusért elítélt, büntetését Romániában töltő szíriai üzletembert, akit a 2005-ös iraki túszejtési akció kitervelőjének tartanak.

Az állampolgársági hatóság a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kezdeményezésére hozta meg határozatát, amely ellen a bíróságnál lehet fellebbezni. A törvények szerint megfoszthatják román állampolgárságától azt, aki terrorista szervezetekkel áll kapcsolatban, támogatja őket vagy bármilyen más cselekménnyel veszélyezteti a nemzetbiztonságot.

A szíriai állampolgársággal is rendelkező, Romániában letelepedett és üzletelő Hayssamot, akinek 1993-ban egy kormányhatározattal adták meg a román állampolgárságot, 2008-ban távollétében terrorista csoport megszervezéséért és pénzeléséért 20 év szabadságvesztésre ítélték jogerősen, büntetésének letöltését viszont csak 2012-ben kezdte meg, amikor az elítéltet sikerült visszahozni Romániába. A vádlott ugyanis – akit betegségére hivatkozva 2006-ban kiengedtek az előzetes letartóztatásból – megszökött Romániából. Emiatt Traian Basescu akkori államfő lemondatta titkosszolgálatok vezetőit és a legfőbb ügyészt.

Hivatalos indoklás híján a román sajtó csak találgatja, miért kezdeményezte a SRI a román állampolgárság megvonását Hayssamtól, miután a román nemzetbiztonsági szerveknek csaknem ötéves erőfeszítésükbe került, hogy a szökésben lévő elítéltet Romániába hozzák és bebörtönözzék.

A román-szíriai állampolgárságú Omar Hayssamot három román újságíró 2005-ben, Irakban történt túszul ejtése miatt, terrorista csoport megszervezésében és pénzelésében találták vétkesnek. A túszokat két hónap után ismeretlen körülmények között szabadon engedték, de az ügy részleteit a román hatóságok titkosították, a közvetítőként színre lépett Omar Hayssamot pedig bűnvádi eljárást indítottak arra hivatkozva, hogy ő szervezte meg a túszdrámát.

A hírtelevíziók feltételezése szerint a szülőhazájába visszaköltözött Omar Hayssam letartóztatását a Szíria és Románia között 2012-ben ratifikált kiadatási megállapodás tette lehetővé. Egyes elemzők szerint Omar Hayssam folyamatban lévő kiadatási ügye volt az egyik oka annak, hogy Bukarest – sok más országgal ellentétben – nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »