Megfizethetetlen ingyenmunka

VEZÉRCIKK – A világ legnehezebb állása című frappáns amerikai kisfilmben, amely immár évek óta kering a világhálón, fiktív állásinterjúra hívják a jelentkezőket. 

A szigorú hangvételű beszélgetésből kiderül, az ajánlat esztelen és embertelen, hiszen a munkavállalónak állandóan ébernek, józannak kell lennie, megfeszítetten kell figyelnie, napi 24 órában maximális felelősséget vállalnia, még ebéd- vagy pihenőszünetet is csak „felettese” beleegyezésével tarthat, mindennek a tetejében pedig teljesen ingyen kell dolgoznia. A jelentkezők csodálkozva rákérdeznek, egyáltalán legális-e ez az embertelen munka, és ki olyan bolond, hogy vállalja? Legális, sok milliárdan végzik a világon: az anyák – hangzik a lakonikus válasz.

Nyilván minden anyáé „a világ legnehezebb állása”, azoké is, akik egy, és azoké is, akik több gyereket vállalnak-nevelnek, tekintet nélkül arra, hogy kapnak-e ezért pénzbeli „elismerést”az államtól. Romániában aligha jut effajta ösztönzés az édesanyáknak (és általában a szülőknek), hiszen a havi 80 lejes gyerekpénz nem tekinthető jelentős segítségnek. E tekintetben úttörőnek és előrelépésnek számítana, ha a képviselőház is kedvezően döntene majd a szenátus által a minap hallgatólagosan elfogadott törvényjavaslatról, amelynek értelmében élethosszig tartó havi járadékot kapnának azok az anyák, akik legalább három gyereket hoztak a világra és nevelnek fel. Lényeges, hogy a nők kapnák az összeget, amely nem függene a fizetésüktől, ugyanakkor adómentes lenne.

A tetszetősnek tűnő kezdeményezés ötletgazdái azzal indokolják a jogszabály szükségességét, hogy a demográfiai mutatókból hovatovább az derül ki, egyre kevesebb gyermek születik Romániában. Európa számos országában nemzetstratégiai ügyként kezelik a kérdést, és különféle családtámogatási rendszerekkel ösztönzik gyermekvállalásra a lakosságot, igyekezvén megfordítani az elöregedő földrész populációdinamikai tendenciáit. Románia is felébredni látszik: az előzmény nélküli tervezet a népességfogyás megállítását célozná, ugyanakkor demográfia ide vagy oda, talán morálisan is üzenetértékűnek tekinthető, hogy mintegy elismernék „a világ legnehezebb”, valójában megfizethetetlen munkáját végzőket. Még akkor is, ha egyelőre csupán törvénytervezetről van szó, amely csak a sokgyermekeseket érintené, és amelyet elsősorban demográfiai, nemzetstratégiai szempontból tekintenek célirányosnak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »