Megfenyegették, kikerülhetnek a schengeni övezetből

Megfenyegették, kikerülhetnek a schengeni övezetből

Az Európai Bizottság azzal fenyegette meg Görögországot, hogy ha nem szigorít határellenőrzésén, akkor ideiglenesen eltávolítják a schengeni övezetből. Közben Ausztria megkezdte a határzár kiépítését az olasz határnál. Az olasz kormány máris büntetőintézkedésekkel fenyegette meg Bécset, ha valóban lezárnák a Brenner-hágót. Közben új útvonalat építenek ki az embercsempészek a Balkánon. Mind több migráns Törökországból Bulgáriába megy, hogy onnan Románián és Magyarországon keresztül menjen Németország felé.

Hétfőn 1850 migránst mentett ki a Földközi-tengerről az olasz parti őrség. Többségük Afrikából indult útnak, de vannak köztük szírek és irakiak is. Ez a legveszélyesebb útvonal Európába, a tenger kiszámíthatatlan, a szél időnként méteres hullámokat korbácsol, amelyek vízbe borítják az embercsempészek lélekvesztőit.

Az olasz parti őrség táborokban helyezi el a kimentett migránsokat, akik, amint lehet, megszöknek, és folytatják útjukat északra, főleg Németország felé.

Az olasz–osztrák határon megszaporodtak az erőszakos jelenetek. A minap baloldali aktivisták verekedtek össze a határt lezárni készülő rendőrökkel. Olasz sajtójelentések szerint Ausztria már megkezdte a szögesdrót kifeszítését és a beléptetőkapuk felállítását az olasz határon. Az olasz kormány nehezményezi, hogy az osztrákok úgy bánnak velük, mint ha görögök lennének.  

A görög–macedón határon, Idomeninél ezrek várnak a határnyitásra. Volt, aki feladta és a görög hatóságok kérésére menekülttáborokba ment, de nem mindenki. „Európa el van foglalva a maga bajával, minket meg emberszámba se vesznek. Arabok vagyunk, azért nem engednek be minket” – panaszkodott egy iraki menekült.

Az embercsempészek nem mondtak le teljesen a balkáni útvonalról. Egyre több migráns érkezik Bulgáriába Törökországból vagy Görögországból. A bolgár kormány megerősítette határellenőrzést és folytatja a zöldhatárt lezáró kerítés építését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »