Megfellebbezték a paksi engedélyt

Az Energiaklub és a Greenpeace fellebbezést nyújtott be Paks II környezetvédelmi engedélye ellen az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez, mert a szervezetek kirívóan jogsértő részeket és hiányosságokat találtak az engedélyben és az engedély alapjául szolgáló környezeti hatásvizsgálati anyagban – közölte az Energiaklub kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a kiadott engedély alapjául szolgáló környezeti hatástanulmány több ponton hiányos, nem ad választ arra, mi történne súlyos baleset esetén, hol tárolnák véglegesen a kiégett fűtőelemeket, illetve hogyan hatna az erőmű hőterhelése a Duna élővilágára.

Az Energiaklub és a Greenpeace szerint téves a hatástanulmányban szereplő Natura 2000 hatásbecslés is.

Közölték azt is, hogy álláspontjuk szerint a Duna hőterhelése és a radioaktív kibocsátásokkal való terhelése sérti a Víz Keretirányelvben és a vízgyűjtő gazdálkodási tervekben előírt kötelezettséget is.

Hangsúlyozták: a hatóságok által megfogalmazott követelmények sok esetben nem számonkérhetők, és nem tisztázzák egyértelműen a kérelmező MVM Paks II Zrt. feladatait.

Elfogadásra javasolja az atomenergia-jelentést a gazdasági bizottság

Elfogadásra javasolta az atomenergia 2014. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi budapesti ülésén.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az ülésen elmondta: a jelentés is tükrözi, hogy az atomenergia alkalmazásának területén a biztonság az elsődleges szempont.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folyamatosan ellátja a létesítmények biztonsági felügyeletét, a hazai létesítmények az üzemeltetési feltételeknek és korlátoknak megfelelően működnek – hangsúlyozta az államtitkár.

A jelentésben egyebek mellett kiemelték, hogy a paksi atomerőmű 2-es blokkja 2014-ben kapta meg a 20 éves üzemidő-hosszabbításhoz szükséges engedélyt. A kiégett kazetták átmeneti tárolójának környezetvédelmi működési, valamint üzemeltetési engedélye módosult, ennek alapján a létesítmény alkalmas az újabb típusú kazetták átmeneti tárolására.

Az ionizáló sugárzások munkahelyi felhasználása biztonságos volt, munkahelyi sugárforrástól származó sugárbaleset, emberek baleseti szintű sugárterhelésével járó rendkívüli esemény 2014-ben nem következett be.

A jelentés szerint az atomenergia sokrétű alkalmazása és az alkalmazás biztonságával összefüggő kérdések jelentősége is indokolja, hogy az Országgyűlés az atomtörvény előírásainak megfelelően tájékoztatást kapjon az atomenergia hazai alkalmazásának biztonságáról.

A gazdasági bizottság kilenc igen szavazattal és három tartózkodással javasolta elfogadásra a jelentést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »