Megérte az oroszoknak háborúba menni

Megérte az oroszoknak háborúba menni

A helyi sajtó számításai szerint a szíriai légi csapások akár hétmilliárd dolláros fegyvereladási szerződéseket is hozhatnak Moszkvának. Az orosz katonai sikereket látva több ország is úgy döntött, Kína és az Egyesült Államok helyett a jövőben Oroszországtól vesz a harci repülőgépeket, s egyre kelendőbbek az orosz tankok és rakéták is.

Szíriában immár csak a minimálisan szükséges méretű orosz haderő teljesít szolgálatot, de szerintük a helyiek így sem maradnak védtelenek.

Moszkva fokozatosan kivonja haderejét Szíriából, miután Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy az öt hónapon át tartó légi csapásokkal Oroszország elérte kitűzött céljait. A legnagyobb diadal húsvétvasárnap jött el, amikor a szír hadsereg az orosz légierő segítségével foglalta vissza Palmürát az Iszlám Államtól. Az ókori romváros aknamentesítése azóta meg is kezdődött.

Az oroszoknak azonban nem feltétlenül csak katonai céljaik voltak Szíriában. Ahogy arról a Kommerszant című újság is beszámolt, Moszkvának nagyon megérte háborúba menni: a lap számításai szerint a félmilliárd dollárba kerülő szíriai beavatkozás akár hétmilliárd dollárt is hozhat, új fegyvereladási szerződések formájában. A szíriai orosz légi csapások marketinghatása miatt Algéria, Indonézia, Vietnam és Pakisztán is Szuhoj vadászgépeket és bombázókat vesz – ezek az országok eddig hosszú évekig Kínától és az Egyesült Államoktól vásároltak harci repülőgépeket.

„A szíriai konfliktusba való direkt orosz katonai beavatkozás megmutatta a vevőknek, hogy érdemes Oroszországgal foglalkozniuk. Az orosz haderő új technológiákat mutatott be harc közben, ráadásul a Törökországgal való konfliktus során kiderült, hogy nemcsak a különböző szír lázadó csoportokkal, az Iszlám Állammal szemben kell helytállniuk az orosz fegyverrendszereknek, hanem magával a NATO-val szemben is, és ezt az elrettentést is sikeresen megoldották” – mondta Zord Gábor László külpolitikai szerkesztő.

A Kommerszant beszámolója szerint a szíriai sikerek más fegyverek eladására is hatással vannak, így egyre kelendőbbek az orosz tankok és rakéták is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »