Megerősödött nyugatiak várnak a székely futsalozókra

Megerősödött nyugatiak várnak a székely futsalozókra

A bajnoki címvédő Marosvásárhelyi City’us és a Román Kupa-győztes Dévai Autobergamo vasárnap 16 órától rendezendő kolozsvári Szuperkupa-meccse adja meg az alaphangot a 2016–2017-es élvonalbeli teremlabdarúgó-szezonnak.

cityus_edzes_-5783_bEdzésben a City’us

A pontvadászat rajtját szeptember 3-ára időzítették Kézdivásárhely–Galac, Marosvásárhely–Resicabánya, Temesvár–Déva, Sepsiszentgyörgy–Călărași és Iași–Kolozsvár párosítás szerint. A Székelyudvarhelyi FK szabadnapos lesz. A március elejéig tartó körmérkőzéses alapszakaszt a nyolccsapatos rájátszás követi, ahol újdonságot jelent, hogy idén a döntő párharc – kettő helyett – az egyik fél harmadik győzelméig fog tartani. Jakab Zoltán, a Székelyudvarhelyi FK vezetőedzője úgy tudja, hogy a DigiSport a következő szezonban is fordulónként egy meccset fog közvetíteni.

Fiatalokra építenek

A nyári felkészülési időszakban már többen jelezték, hogy saját nevelésű focistákra építkeznek. Így a Kézdivásárhelyi KSE is, amelynek legfiatalabb tagja, Ráncz Attila és Daczó Alpár mindössze 16 évesek. Szabó Vincze klubelnök korábban a sportági szövetség hivatalos honlapján hangsúlyozta, hogy ezúttal légiósok nélkül, kizárólag helyi játékosokból álló kerettel célozzák meg a rájátszásba jutást. „Megpróbálunk ezekkel a fiatal fiúkkal dolgozni és meggyőződésem, hogy 2-3 év múlva már az élmezőny együtteseivel is felvesszük majd a versenyt” – ecsetelte. Hozzátéve, hogy a városukban hagyományosan népszerű a sportág, a helyi sportolók pedig még több nézőt csábíthatnak majd a sportcsarnokba. A spanyol David Sanchez edzőt a Csulak Attila, Gazda József alkotta szakvezetőpáros váltotta.

A Sepsiszentgyörgy is hazaiakra építkezik, a bajnoki címvédő City’us viszont leigazolta többek között a spanyol Cristian Cardenas Maciát, a Déva és a Temesvár pedig a hagyományaihoz hűen ugyancsak külföldiekkel erősített tavalyi keretén.

Elégedett nyugatiak

A Déva edzője, Florin Ignat szerint a következő szezonra a tavalyinál jobb és kiegyensúlyozottabb keretet állítottak össze. Elégedetten állapította meg, hogy a bajnoki cím „visszaszerzésében” számíthat többek között Vlad Iancu, Ion Al-Ioani, a Marosvásárhelyről átigazolt, honosított portugál Paulo Ferreira és az olaszországi Real Riettitól érkezett, ugyancsak portugál Nuno Alexandre Viera „Coco” játéktapasztalatára. A távozók között van Miguel Molina kapus, aki a City’usnál folytatja pályafutását, Mánya Szabolcs és Narcis Cataramă pedig hazatértek nevelőegyütteseikhez, a Székelyudvarhelyi KC-hoz, illetve a Iași-i CSMS-hez.

A Bega-partiak játékos-edzője, Robert Lupu sem panaszkodott a napokban megtartott csapatbemutatókor, hiszen első osztályú szerb és brazil futsaljátékosokat, valamint finn légióst is igazoltak. A továbbiakban még egy spanyol hátvédet szeretnének megszerezni, mert céljuk, hogy konkurenciát teremtsenek a posztokon.

„Tudomásom szerint a bajnokság majd’ mindegyik tagja erősödött. Még az újonc Resicabánya is igazolt légiósokat, a Marosvásárhely pedig megoldotta problémáit. Erős bajnokság ígérkezik. A klubvezetés nem fogalmazott meg célkitűzést, de nem is kellett, mert mindenki tudja, hogy a bajnoki címre pályázunk, én ezért jöttem” – nyilatkozta.

Kiegyensúlyozott harcok

Jakab Zoltán szerint az erőviszonyokat majd csak két-három forduló után lehet reálisan felmérni, de a kimagaslóan erősödő Temesvárt és a Dévát leszámítva kiegyensúlyozottnak érzi a mezőnyt. A Krónika megkeresésére hozzátette, Mánya Szabolcs, Szőcs László és Szabó Zsolt hazatérésétől, illetve a Sepsitől átigazolt válogatott kapus, Andrei Grigoraș leigazolásától az FK-nak is erősebb és egységesebb kerete lett. Reményei szerint tanultak a tavaly elkövetett hibáikból, és idén elérik célkitűzésüket: a kisdöntőbe jutást. Jakab Zoltán legénysége egyébként pénteken 20 órától a városi sportcsarnokban játszik barátságos mérkőzést azzal a sepsiszentgyörgyi együttessel, amelyik kedden a KSE otthonában nyert felkészülési meccset 5-3-ra.

Európában a City’us

Bajnoki címvédőként a City’us, mint ismeretes, idén is pályára lép az UEFA Futsal Kupában, amelynek csehországi főcsoportja a selejtezőkről továbbjutott, ciprusi bajnok APOEL-lel lett teljes. A marosvásárhelyi együttes éppen a nicosiai csapattal találkozik majd először az október 11–16-i körmérkőzéses tornán, hogy utána a házigazda ERA Pack Chrudim és a szlovákiai Pozsonyi Pinerola legyen az ellenfele. A City’us, mint már beszámoltunk róla, jócskán átalakult az elmúlt idényhez képest, Cosmin Gherman edző szerint pedig sokkal nehezebb feladatuk lesz az új, megfiatalított kerettel. A klub hivatalos honlapján közölt interjúban rámutatott, hogy talán nem fognak minden egyes meccset megnyerni, küzdőszellemük viszont nem csappant, és ezután is bajnokhoz méltón harcolnak majd a címvédésért.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »