Megerősítették: plagizált Gabriel Oprea

Megerősítették: plagizált Gabriel Oprea

Plagizált Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, korábbi belügyminiszter doktori disszertációjának megírásakor – erősítette meg hétfőn az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) közgyűlése a testület szakbizottságának múlt heti megállapítását.

oprea2_bGabriel Oprea

Viorel Barbu, a tanács elnöke közölte, a testület egyhangú döntéssel állapította meg a plágium tényét. A jelenleg szenátorként tevékenykedő politikusnak ezt követően 14 nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen a döntés ellen. Ha megteszi, a testület ismét átvizsgálja a disszertációt, és ha ismét arra a következtetésre jut, hogy Oprea plagizált, akkor a doktori cím visszavonását javasolja az oktatási miniszternek.

Oprea 2000-ben védte meg doktori disszertációját a Bukaresti Egyetem jogi karán, irányító tanára Ion Neagu korábbi szociáldemokrata szenátor volt. A plágiumvádat egy Elena Şercan nevű újságírónő fogalmazta meg tavaly júliusban. Állítása szerint Oprea jelentős mennyiségű szöveget másolt többek között Ion Neagu, valamint Constantin Turai műveiből, ám sem idézőjelekkel, sem más módon nem jelezte, hogy nem a saját gondolatairól van szó.

Az oktatási minisztérium alárendeltségében működő Országos Etikai Tanács akkor azonban még úgy döntött, hogy nem igazolható a plágium ténye. Ám szeptemberben Marian Popescu, a Bukaresti Egyetem etikai bizottságának elnöke a dolgozat átvizsgálását követően határozottan kijelentette: Oprea több tucatnyi oldalt másolt más művekből anélkül, hogy feltüntette volna a forrást. Oprea ugyanakkor hétfőn azt állította: tiszteletben tartotta a 2000-ben hatályos előírásokat.

Az oktatási minisztérium végül idén tavasszal utasítást adott minden olyan közszereplő doktori disszertációjának átvizsgálására, akivel szemben plágiumgyanú merült fel. Ennek nyomán a CNATDCU múlt héten már jogerősen meg is állapította, hogy Victor Ponta volt miniszterelnök is plagizált doktori szakdolgozata megírásakor.

Oprea amúgy a Mihai Viteazul Hírszerző Akadémia doktori iskolájának oktatója lett, és ő maga is számos doktori disszertációt koordinált. A plágiumbotrány és az oktatási minisztérium idei rendelete nyomán számos olyan személy – köztük Mihai Stănișoară volt védelmi és Radu Stroe belügyminiszter, Bogdan Licu jelenlegi helyettes főügyész, Romeo Raicu, a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának egykori elnöke, továbbá Daniel-Andrei Moldoveanu, Traian Băsescu volt államfő egykori tanácsadója – mondott le a doktori címéről, akiknek vezető tanára Gabriel Oprea volt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »