Megerősítették: összekeverték a rovarirtókat a battonyai kukoricásban

Összekeverte a rovarirtó szereket a gépkezelő a battonyai mezőgazdasági vállalatnál, ahol július elején majdnem százötven, főként székelyudvarhelyi diák dolgozott – igazolta a Békés megyei hatóságok kivizsgálása.

kukorica cimerezes AB-4_b

Eszerint a tanulók olyan kukoricatáblában címereztek, amelyet nulla várakozási idejű rovarölő helyett három nap várakozási idejű növényvédő szerrel kezeltek. A hatóságok szakértők bevonásával helyszíni ellenőrzést folytattak, vizsgálták a növényvédelmi tevékenységet, a szakszerűségét, az előírások és eljárásrendek betartását, a dokumentációt, nyomon követték a növényvédő szer használatát, illetve mintákat vettek abban a kukoricatáblában, amelyben a főként udvarhelyi fiatalokból álló diákcsoport dolgozott.

A mintegy százötven diákmunkást – mint azt korábban megírtuk – július 3-án kórházi vizsgálatra vitték, miután munkáltatójuk arra gyanakodott, hogy veszélyes vegyszerrel kezelt kukoricatáblába küldték őket dolgozni. A gépkezelő ugyanis az éjszakai permetezés során felcserélt két, hibridkukorica-táblára előírt kezelőszert, és a címerezés előtt álló táblába juttatott ki csökkentett adagban klórpirifosz hatóanyagú rovarölő készítményt, amelynek munkaegészségügyi várakozási ideje három nap – tájékoztatott a kivizsgálás eredményéről a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztálya.

A gépkezelő hibájából kikerült anyagmennyiség – 0,5 liter/hektár –, továbbá a kezelés és a diákok munkavégzése közötti időtartam alapján megállapították, hogy alacsony volt a súlyos mérgezés kockázata. A kórházi vérvételek sem igazoltak mérgezést. A céget azonban akár többmillió forintra is büntethetik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »