Megerősítették: Lezuhant az EgyptAir gépe

Megerősítették: Lezuhant az EgyptAir gépe

Megerősítette a kairói légi közlekedési minisztérium, hogy lezuhant a Földközi-tenger felett az EgyptAir légitársaság gépe. A Párizs-Kairó járaton 56 utas és tízfős személyzet utazott. Magyar utas nem volt a fedélzeten. A legfrissebb hírek szerint a gép vészjelzést adott le a tragédia előtt.

A 804-es számú járat 56 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén tegnap este 11 után néhány perccel szállt fel a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről, és kairói idő szerint 2 óra 45 perckor veszett nyoma. Magyar utas nem volt a fedélzeten.

A légitársaság közlése szerint 30 egyiptomi, 15 francia, két iraki, és egy-egy brit, belga, kuvaiti, szaúdi, szudáni, csádi, portugál, algériai és kanadai állampolgár utazott a gépen, a lehetséges áldozatok között két csecsemő és egy gyerek is van.

A gép roncsait még nem találták meg. Hírügynökségek azzal magyarázzák a tárca egyértelműsítő közleményét, hogy a Párizsból Kairóba tartó MS804-es járat egyik környékbeli repülőtéren sem szállt le, és amikor nyoma veszett, mintegy 280 kilométerre volt az egyiptomi partoktól.

Egyiptomi légtérben tűnt el a gép

A görög polgári közlekedési hivatalból származó értesülések szerint a Görögországhoz tartozó Kárpathosz sziget közelében, de egyiptomi légtérben zuhant le a gép.

A görög védelmi miniszter bejelentése is megerősítette, hogy az utasszállító egyiptomi légtérben tartózkodott, ahol hirtelen kanyarokat hajtott végre.

Az egyiptomi légiirányítók szóvivője a Sky News Arabia tévéadónak korábban azt mondta: a gép még azelőtt tűnt el a radarernyőkről, hogy belépett volna az egyiptomi légtérbe.

Ellentmondó hírek a vészjelzésről

A Párizsból Kairóba tartó repülőgép a Rodosz és Kréta között fekvő szigettől körülbelül 230 kilométerre zuhant le, és a korábbi hírekkel ellentétben nem adott le vészjelzést.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy több mint egy órával az eltűnés után az egyiptomi katonaság vészjelzést rögzített, amelyet valószínűleg a gép automatikus vészjelző rendszere adott le.

Az Airbus A320-as típusú repülőgép utoljára a görög légiirányítással beszélt, akkor még nem jeleztek rendkívüli eseményt. 20 perccel leszállás előtt azonban megszűnt a kapcsolat a pilótákkal, azután, hogy a Földközi-tenger fölött, 11 ezer méter magasan beléptek az egyiptomi légtérbe.

Lángokat láttak a levegőben

A személyzet biztosan nem adott le vészjelzést, amiből szakértők szerint arra lehet következtetni, hogy hirtelen bekövetkezett esemény okozta a katasztrófát. A brit és a görög sajtó arról írt, hogy egy görög kereskedelmi hajó legénysége “lángokat” látott a levegőben nagyjából akkor, amikor a gép eltűnt.

A Sky News Arabia hírtévé idézte Seríf Iszmáíl egyiptomi kormányfőt, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy terrorcselekmény okozta volna a katasztrófát.

Keresik a roncsokat

Az egyiptomi fegyveres erők elkezdték a gép felkutatását. Az iho.hu repülési szakportál értesülései szerint a mentőalakulatok fogják a gép vészjeladójának jeleit.

Az EgyptAir alelnöke a CNN-nek elmondta, a gép fedélzetén nem volt „speciális” rakomány, veszélyes anyag. Az vezető szerint az első kutatógépek már ott vannak a gép eltűnésének feltételezett helyszíne felett, de még nem jelentettek roncsokat a vízen.

A görög meteorológiai szolgálat szerint a gép eltűnésének idején és körzetében tökéletes volt az idő, nem volt erős szél és nem volt felhőzet.

A történtek miatt Francois Hollande francia elnök válságstábot hívott össze a kulcsfontosságú minisztériumok vezetőinek részvételével – számolt be róla az M1 párizsi tudósítója. (M1 Híradó)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »