Megerősített készültség Rómában és a Vatikánnál

Néhány nappal a brüsszeli terroresemény után Róma városa tele van turistával, hiszen megkezdődött a tavaszi szünet; rengetegen vannak a Kolosszeumnál, amely kiemelt helyszíne lesz a nagypéntek esti keresztútnak, de sokan vannak a Vatikán környékén is, ahol Ferenc pápa mutatja be a húsvét vasárnapi szent misét. Megerősített biztonsági készültséggel várja Olaszország az ünnepeket.

A turizmus egyelőre nem állt le Olaszországban, bár a kereskedők arra panaszkodnak, hogy kevesebben érkeztek.

Húsvétkor százezres tömeget várnak, így a biztonsági készültség is érezhető: szerdán a római metróállomásokon megjelentek a fegyveres katonák. A bejáratok mellett most már a peronokon is jelen vannak a fegyveresek, és a vasútállomásokon is gépfegyveres katonákat, rendőröket látni.

A készültség ugyanakkor eddig is érzékelhető volt, hiszen a 2001-es New York-i merényletek óta lehetett látni fegyveres katonákat az utcákon, tereken, nagykövetségeknél, templomoknál, és a műemlékeknél is, ahogyan a novemberi párizsi támadások óta is megerősítették a biztonságot.

Rómában most több ellenőrzési pontot állítottak fel, több helyen is megállítják az embereket, ellenőrzik a táskákat, hátizsákokat.

Matteo Renzi miniszterelnök a brüsszeli támadások óta majdnem minden nap sajtótájékoztatót tart.

Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Olaszországot semmilyen konkrét fenyegetettség nem veszélyezteti, ugyanakkor minden szükséges intézkedést megtesznek.

Renzi azt is mondta, hogy a határok lezárása nem elegendő, belső együttműködésre, egy belső európai védelmi biztonsági rendszer kiépítésére van szükség, mivel úgy gondolja, hogy a terroristák az európai nagyvárosok peremkerületein nőttek fel.

Európaiak gyilkoltak le európaiakat – vélte.

Az olasz kormány ezért egy közös titkosszolgálati védelmi rendszer kialakítását szorgalmazza Európában.

A Vatikán közben bejelentette, hogy nem módosul egyetlen húsvéti program sem, Ferenc Pápa személyesen vezeti a tömegeseményeket, és szokásához híven golyóálló mellényt sem fog viselni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »